Belga Image

Burgemeesters trekken coronalessen uit Ronde van Frankrijk: "Niemand op hellingen tijdens Ronde van Vlaanderen"

De burgemeesters van de gemeenten in de Vlaamse Ardennen willen zo weinig mogelijk volk op de Ronde van Vlaanderen. Zeker niet op de hellingen. Ze hebben dit beslist na het zien van de Ronde van Frankrijk afgelopen zaterdag. Daar leek het even alsof er geen corona bestond. Het volk stond te dicht bij elkaar, vaak zonder mondmasker en er werd ook geschreeuwd naar de renners. "Blijf gewoon voor uw televisie zitten", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) van Oudenaarde. 

Tijdens de rit op de Col de Peyresourde vorig weekend stond een massa volk dicht op elkaar te schreeuwen naar de wielrenners. Vaak zonder mondmasker.  Een zeer onveilige situatie, beseffen ze achter de schermen van de Ronde van Vlaanderen. "Kom niet kijken. Blijf gewoon thuis voor de televisie", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) van Oudenaarde. 

Hou je aan de afspraak en blijf weg
Burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen)

Andere aanpak dan in Frankrijk

De organisator van de Ronde van Vlaanderen, Flanders Classics, en de burgemeesters van de gemeenten in de Vlaamse Ardennen beseffen dat het anders moet voor Vlaanderens Mooiste. "Er mag niemand de renners komen toejuichen op de hellingen", zegt burgemeester De Meulemeester van Oudenaarde. "Mensen mogen wel eentje komen drinken op de markt, maar we vragen expliciet om niet allemaal naar de renners te gaan kijken."

Geen volk op hellingen

Burgemeester van Kluisbergen, Philippe Willequet (Gemeentebelangen) beseft dat het een sobere editie wordt van deze Ronde: "Vorig jaar hadden we in Kluisbergen alleen al 40.000 toeschouwers. Die moeten zich nu allemaal aan de afspraken houden en wegblijven", zegt Willequet bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Het publiek is niét welkom op de hellingen: "We laten niemand toe op de Oude Kwaremont en de Patersberg. De politie is zich aan het voorbereiden op hoe ze mensen kunnen tegenhouden indien ze toch proberen. Zij krijgt ook ondersteuning van andere korpsen daarvoor."

We rekenen op het gezond verstand van de mensen
Burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen)

Campagne "blijf thuis"

"In alle publieke zones gaan we zoveel mogelijk mensen weren. De organisator van de ronde, Flanders Classics, plant een campagne om zoveel mogelijk mensen aan te zetten om de Ronde van thuis uit te beleven", zegt burgemeester Willequet. "Er komen géén schermen op pleinen of langs straten. Het wordt een totaal andere editie." Dat is ook voor de horeca een heikel punt, want extra volk kan niet toegelaten worden: "De cafés en restaurants kunnen gewoon openblijven zoals anders, met uitgebreide terrassen, maar ze mogen niet meer volk toelaten dan dat ze op een gewone dag zouden doen."

Sterk signaal

In Maarkedal willen ze ook geen risico nemen na de chaotische beelden in Frankrijk. De Steenbeekdries, de Taaienberg en de Eikenberg liggen op ongeveer 40 kilometer van de aankomst van de Ronde van Vlaanderen. Daar mag nu geen volk naartoe. Burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA) in de Ochtend bij Radio 1: "We moeten met alle burgemeesters samen een sterk signaal geven, anders wordt de situatie oncontroleerbaar", zegt Nachtergaele. "Hier in de streek is de Ronde een sociaal gebeuren. Mensen spreken af met familie en vrienden en er worden barbecues georganiseerd. Ook alle Bed and Breakfasts zijn dan volgeboekt. We kunnen die mensen nu niet toelaten op die hellingen."

De dag dat de Ronde van Vlaanderen plaatsvindt is een hoogdag voor onze inwoners. Nu zal die in mineur verlopen

Burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA) van Maarkedal

Veiligheidszones

De gemeente is er wel op voorzien als mensen toch proberen langskomen. "We zijn geen politiestaat en gaan dit pragmatisch aanpakken", zegt Nachtergaele. "Er zullen veiligheidszones afgebakend worden. Concreet zullen de Taaienberg en de Eikenberg volledig afgesloten worden. Afstandsregels moeten ook opgevolgd worden. Maar we gaan niet verhinderen dat mensen voor hun deur staan te kijken."

Alle kleinere koersen die door de Vlaamse Ardennen rijden tijdens het wielerseizoen zijn ook afgelast. "Die hebben wel niet zo'n impact als de Ronde. Het is vooral voor de horeca dat dit een zware noot is om te kraken. Het voorjaar is normaal gezien hét topseizoen hier. De sector verliest nu veel inkomsten door afgelastingen." De burgemeester hoopt dat er op Vlaams niveau compensatie komt voor al wie financieel nadeel heeft ondervonden tijdens het wielerseizoen.

De Ronde van Vlaanderen vindt plaats op zondag 18 oktober. 

Meest gelezen