Nicolas Maeterlinck

Politie Voorkempen brengt zwarte verkeerspunten in kaart: scholen moeten alle (bijna-) ongevallen melden

De politie van de zone Voorkempen wil alle zwarte verkeerspunten in kaart brengen en doet daarom beroep op de scholen uit de omgeving. Zij moeten alle (bijna-) ongevallen melden. “Als er op een bepaalde plek steeds opnieuw incidenten gebeuren, kunnen we ter plaatse gaan om te kijken wat het probleem is en om een oplossing te zoeken”, klinkt het bij de politie.

De politie van de zone Voorkempen, dat is Zoersel, Schilde, Brecht en Malle, wil een duidelijk zicht hebben op hoeveel ongevallen er van en naar school gebeuren, zelfs als er daarbij niemand gewond raakt. Vaak is het nu het geval dat jongeren ongevallen waarbij ze niet of maar heel lichtgewond raken op weg naar school, niet aangeven bij de politie.

"Kort op de bal spelen"

De politie wil ook van de kleinere ongevallen op de hoogte zijn, omdat ze zo te weten kunnen komen waar de gevaarlijke punten liggen op weg naar school. “We willen al deze plekken in kaart brengen”, zegt Iris Denies van politie Voorkempen.

"Als we bijvoorbeeld zien dat er op een bepaald kruispunt op hetzelfde tijdstip verschillende ongevallen gebeuren, dan kunnen we de situatie daar gaan bekijken. Is er misschien een probleem met de verlichting? Zou het helpen als we extra verlichting of ledverlichting aanbrengen? Zo kunnen we kort op de bal spelen voor we overgaan tot preventieve of repressieve handhaving.”

Om het aantal ongevallen in kaart te brengen, krijgen de scholen een standaard formulier toegestuurd. Dat kunnen ze anoniem invullen wanneer één van de leerlingen met de fiets of te voet op weg naar school een ongeval heeft gehad in het verkeer.

Meest gelezen