Archieffoto

Preformateur Egbert Lachaert besmet met coronavirus, collega Conner Rousseau: "Werken in quarantaine verder"

Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) is besmet is met het coronavirus. "Hij zal nu 14 dagen in quarantaine gaan. De preformateur zal de federale regeringsonderhandelingen blijven opvolgen met zijn collega-preformateur Conner Rousseau via videoverbinding", klinkt het bij Open VLD. Ook SP.A-voorzitter Rousseau gaat dus in quarantaine.

De voorzitter van Open VLD en preformateur Egbert Lachaert heeft zich vanmorgen laten testen op het coronavirus en de uitslag is positief. "Hij zal nu 14 dagen in quarantaine gaan", klinkt het bij Open VLD. 

"De preformateur zal de federale regeringsonderhandelingen blijven opvolgen. Hij doet dat samen met zijn collega-preformateur Conner Rousseau, via videoverbinding." Als voorzitter wordt Lachaert voorlopig vervangen door ondervoorzitter Alexander De Croo.

Volgens onze informatie zal iedereen die mee onderhandeld heeft - en de medewerkers - met Lachaert een test laten afnemen. Ook koning Filip zal zich laten testen.

Zijn collega-preformateur Conner Rousseau heeft zich gisterenavond nog laten testen en dat resultaat was negatief. Maar hij zal zich over twee dagen opnieuw laten testen. In tussentijd blijft ook hij in quarantaine.

In deze videoboodschap bevestigt Conner Rousseau dat ook hij in quarantaine gaat en van daaruit het formatiewerk voortzet:

Videospeler inladen...

Eén negatieve test is niet voldoende. Ook bij Conner Rousseau kan coronavirus de komende dagen uitbreken

Steven Van Gucht, viroloog

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en Groen-voorzitter Meyrem Almaci zullen zich laten testen, laten ze weten. "Samen met de andere Groen-hoofdonderhandelaars laat ik mij vandaag nog testen. We nemen alle voorzorgsmaatregelen in acht", klinkt het bij Almaci. 

Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van MR, vindt de afwezigheid van Lachaert "een groot probleem". "We vervangen niet zomaar een preformateur. Hij is geen voetbalspeler, he...." Op de tweet van Conner Rousseau reageerde Bouchez ook nog dat hij vindt dat de onderhandelingen niet kunnen doorgaan met alleen de onderhandelaars die negatief testen. "Alle partijen moeten op gelijke voet behandeld worden."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

En nu?

"De consequenties lijken wel groot", vertelt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder nadat het nieuws bekendgeraakt was. "Als de contacttracing moet nagaan met wie Lachaert allemaal in contact was...", bedenkt De Vadder zich. "Gisteren was dat met Joachim Coens, een paar dagen eerder was dat met de zeven voorzitters, daarna een bezoek aan de koning, een persconferentie met heel wat journalisten en bezoekjes aan de televisiestudio's. Begin maar te kijken of al die mensen ook een test moeten ondergaan."

Dit is echt wel een tegenslag

Ivan De Vadder

"Het lijkt wel of de onderhandelingen behekst zijn", vervolgt De Vadder. "Dit is echt wel een tegenslag. Lachaert had die doorbraak geforceerd en is toch ietwat gehandicapt, nu hij alleen via videoverbinding kan volgen. Alle last komt nu op de schouders van de piepjonge Conner Rousseau. Laten we hopen dat dit niet al te veel implicaties heeft en dat vrijdag het stokje doorgegeven kan worden aan een formateur."

De quarantaineregels nog eens uitgelegd

Hoe zit het nu met die quarantaineregels? Dit zegt het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Als je positief test of als je ziek bent, wordt er gevraagd om minstens 7 dagen in isolatie te gaan. Vanaf het moment dat de symptomen doorbreken, blijf je niet langer dan 7 dagen besmettelijk. Dat verklaart de duur van de isolatie.  

Als je een nauw contact gehad hebt met iemand die positief getest heeft of als je in een rode zone was, moet je 14 dagen in quarantaine. Je bent dus (nog) niet ziek en vertoont (nog) geen symptomen, maar het is mogelijk dat het virus in je lichaam zit en dat je dus nog ziek zal worden. Die zogenoemde incubatieperiode duurt 14 dagen, dat verklaart ook de duur van de quarantaine. Als je twee negatieve testen hebt (en de laatste test is 9 dagen na de laatste blootstelling aan een risicocontact), mag je de quarantaine vroegtijdig stopzetten. Er moeten wel vijf dagen zitten tussen de twee testen.

Meer weten? In dit artikel wordt het nog eens uitgelegd. 

Bekijk hieronder ook de toelichting door viroloog Steven Van Gucht over de quarantaineregels: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen