Proces dodelijk fietsongeval Nikita Everaert vandaag van start

In Gent start vandaag het proces over het dodelijk fietsongeval van Nikita Everaert. Het meisje van 16 was op weg naar school toen ze in februari 2018 werd aangereden door een vrachtwagen op een kruispunt op de N70 in Oostakker.

Nikita fietste die ochtend naar haar school in Lochristi toen het noodlot toesloeg. Terwijl ze het kruispunt overstak, draaide een vrachtwagen rechtsaf richting de oprit van de R4 en reed haar aan. Het fatale ongeluk zorgde voor heel wat beroering en versterkte de vraag om veilige fietsroutes. Het 'zwarte' kruispunt was al jaren berucht omdat er vaak ongevallen met fietsers gebeuren.

Geen dodehoekongeval

Volgens de verkeersdeskundige van het parket was er geen sprake van een dodehoekongeval. Net daarom riep het overlijden van Nikita veel vragen op over de verkeersveiligheid langs de N70 in Oostakker. Zo stond het bewuste kruispunt al sinds 2002 op een lijst van zwarte punten. Na het ongeval werden een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. Er kwamen aparte verkeerslichten voor fietsers én verhoogde verkeerseilanden.  

Een volwaardige heraanleg bleef uit maar zou vandaag wel in de startblokken staan. Tegen 2021 zouden de werken starten. Na het overlijden van Nikita bleef haar familie strijden voor meer veiligheid in het verkeer. De  mama van Nikita trok in maart dit jaar nog naar het kabinet van Lydia Peeters (Open Vld). Daar sprak ze 'in naam van haar dochter' met de minister over het bewuste kruispunt.  

Oog in oog

De familie laat zich voor de politierechter vandaag bijstaan door topadvocaat Jef Vermassen. De rechtszaak stond eigenlijk al in maart op de agenda, maar werd wegens de coronamaatregelen uitgesteld. De familie staat vandaag voor het eerst oog in oog met de aanrijder van hun dochter. 

Meest gelezen