Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Recordoppervlakte in Californië verwoest door brand

In Californië is nu al 8.000 km² in vlammen opgegaan. In het zuiden wordt een grootschalige evacuatie voorbereid. Het is van 1987 geleden dat de Amerikaanse staat nog zo hard getroffen werd door bosbranden. En de voorspellingen voor de volgende dagen zijn niet goed.

Meer dan 14.000 brandweerlieden zijn in de weer om tientallen brandhaarden in de hele staat te bestrijden, maar voorlopig raakt het vuur niet onder controle. Dat heeft te maken met de hittegolf die nu al dagen aanhoudt, in Los Angels County werd zondag een recordtemperatuur van 49 graden gemeten. Er staan ook felle winden. Twee van de grootste brandhaarden bevinden zich in San Francisco Bay.

In het zuiden van Californië worden nu alle natuurparken gesloten. Vorig weekend nog moesten 200 kampeerders worden geëvacueerd met legerhelikopters uit het Sierra Nevadagebergte, ten zuiden van Yosemite National Park. "De situatie in heel Californië is zeer ernstig,", zegt bosbeheerder Randy Moore, "de bestaande vuren zijn bijzonder agressief en de kans dat er nieuwe brandhaarden ontstaan, is erg groot." 

Twee derden van Vlaanderen

In het zuiden van de staat wordt de bevolking opgeroepen om te evacueren, nu het nog kan. "Iedereen moet zich voorbereiden en inpakken wat jullie willen meenemen, zodat straks niet iedereen op hetzelfde moment moet vertrekken", zegt Chris Marks, sheriff in Los Angeles County. "Ook wie huisdieren heeft of vee moet zich nu klaarmaken."

In totaal zijn dit jaar al 8.000 km² in vlammen opgegaan, een gebied zo groot als 2/3 van de oppervlakte van Vlaanderen. Bovendien is het einde van het bosbrandseizoen nog niet in zicht, voor de volgende dagen wordt felle wind verwacht. Het is geleden van 1987 dat Californië nog zo zwaar getroffen werd. 

Meest gelezen