Vlaamse Vereniging Studenten: "Studenten moeten vroeger signaal krijgen dat ze in gevarenzone zitten rond studiepunten"

"Het is belangrijk dat studenten vroeger een signaal krijgen dat ze in de gevarenzone zitten." Die oproep komt van Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten. Alsmaar meer studenten moeten hun studie stopzetten omdat ze al te vaak niet geslaagd zijn. Maar dat ontdekken ze pas na drie of meer jaar studeren. 

Met 10.107 waren ze, de studenten die in september 2018 niet meer mochten starten aan de universiteit of hogeschool. Een pak meer dan vier jaar eerder, toen het er nog 6.461 waren. Allemaal studenten die nog te weinig studiekrediet overhielden.

Voor Jarne De Maeyer, geneeskundestudent aan de KU Leuven, is het ook bang afwachten tot vrijdag. Dan weet hij of hij al dan niet geslaagd is voor zijn herexamens. Hij studeert al sinds 2014 geneeskunde, maar kreeg het moeilijk na het overlijden van zijn mama in 2015. "Mijn resultaten kelderden helaas samen met mijn gemoedstoestand." Ook de jaren nadien had De Maeyer het psychologisch nog erg moeilijk. "Nu ik het voorbije jaar psychologische hulp gekregen heb, zie ik mezelf die master wel halen." Maar als vrijdag echter zou blijken dat hij niet geslaagd is, moet hij zijn leven volledig omgooien, vertelde hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Het verhaal van De Maeyer is erg gelinkt aan een specifieke privé-situatie, maar veel studenten ontdekken pas na verschillende jaren dat ze hun studie niet meer mogen voortzetten. "Het is erg jammer dat dit soort situaties niet vroeger gesignaleerd en opgevangen kunnen worden", reageert Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten.  "Het systeem is eigenlijk net bedoeld om in te spelen op studenten bij wie het leerproces echt niet vooruitgaat, en waar dat niet gelinkt is aan externe omstandigheden." 

"We weten al langer dat studievoortgang in het hoger onderwijs een van de grote uitdagingen is waar we momenteel voor staan. Maar we zien ook dat dit systeem van het leerkrediet niet is afgestemd op de studievoortgangsmaatregelen die instellingen nemen", zegt Couck. "Een deel van de omkadering om studenten te helpen, bij te sturen, ontbreekt ook. Er is wel wat studie- en trajectbegeleiding, die mensen leveren heel goed werk, maar ze zijn met te weinig om iedereen te kunnen helpen."

Couck wil dat studenten sneller het signaal krijgen dat het de verkeerde richting uitgaat. "Voor studenten is het dan verloren tijd en moeite. We moeten dat kunnen voorkomen met maatregelen waarvan we weten dat die werken, maar dat is een heel complex gegeven. Het is sowieso belangrijk dat studenten vroeger een signaal krijgen dat ze in een gevarenzone zitten. Nu komt dat vaak te laat, op het moment dat ze al even bezig zijn of misschien zelfs al te ver gevorderd zijn om zichzelf bij te sturen of iets anders te gaan doen. We moeten proberen dat te vervroegen en ervoor zorgen dat studenten die hulp nodig hebben die kunnen vinden en ook effectief geholpen kunnen worden en dat dat niet blijft bij een gesprek van een kwartier waar de student uiteindelijk weinig aan heeft." 

Herbeluister het gesprek met Jarne De Maeyer en Dylan Couck in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen