PDV

Voetbalclub KSK Heist ontwerpt 'automatische ballenontsmetmachine'

In Heist-Op-Den-Berg bedacht de voetbalclub KSK Heist een uniek systeem om de voetballen te ontsmetten. Een automatische machine in de vorm van een stalen buis moet er honderden ballen coronaproof maken. "De voorzitter van ons dagelijks bestuur heeft het systeem uitgedacht", zegt jeugdvoorzitter Roel Grant. "We hebben het gisteren geïnstalleerd en het werkt goed!"

Voetbalclub KSK Heist heeft een nieuw systeem bedacht om voetballen te ontsmetten. Volgens de coronamaatregelen moeten voetbalclubs de gezamenlijk gebruikte materialen voortdurend ontsmetten. Tijdens de trainingen gaan er wel honderden ballen rond. De Heistse voetbalclub ontwierp daarom een 'automatische ballenontsmetmachine'. 

Automatisch ontsmetten

"De voorzitter van ons dagelijks bestuur is met het idee op de proppen gekomen", zegt jeugdvoorzitter Roel Grant op Radio 2 Antwerpen. "Hij heeft de machine zelf uitgedacht, maar is ervoor wel ten rade gegaan bij firma's met kennis van zaken."

Het gaat om een uniek prototype, maar men mag er altijd naar informeren.

Roel Grant, jeugdvoorzitter KSK heist

Concreet gaat het om een vier meter lange, stalen buis waarin de voetballen besproeid worden met ozon. Dit maakt alle bacteriën onschadelijk. Even verder in de buis rollen de ballen onder UVC-lampen die de ozon neutraliseren. Het hele proces duurt in totaal zo'n vier seconden. "We hebben het gisteren geïnstalleerd en voor het eerst toegepast. Het systeem werkt goed", klinkt het bij KSK Heist.

Goedkoop en gewild systeem

De ballenontsmetmachine is alvast efficiënter, maar ook goedkoper dan alles met de hand te ontsmetten. Desinfecterende spray voor honderden ballen per week zou de club aanzienlijk meer geld kosten. Dankzij deze voordelen kreeg KSK Heist al enkele aanvragen van andere voetbalclubs. "Ze zijn allemaal benieuwd",  vertelt Grant. "Het gaat om een uniek prototype, maar men mag er altijd naar informeren. We zullen bekijken wat de mogelijkheden zijn om het systeem eventueel door te verkopen."

Meest gelezen