Volledige binnenstad van Hasselt wordt één grote fietszone

De volledige binnenstad van Hasselt moet 1 grote fietszone worden. Dat past in de plannen van de stad om van Hasselt een autoluwe binnenstad te maken.  

Het stadsbestuur van Hasselt lanceerde de plannen voor een autoluwe zone al bij de autoloze zondag in september vorig jaar. Maar door de coronacrisis liepen die plannen heel wat vertraging op. Tijdens de zomervakantie was er wel al de autovrije zomerstad. Dat project wordt binnenkort geëvalueerd en zal als basis dienen om de binnenstad stapgewijs autoluwer te maken. Eén van de volgende stappen is dus om van de volledige binnenstad 1 grote fietszone te maken. 

Bijna alle straten in de binnenstad zijn fietsstraten.  Het maakt het eigenlijk makkelijker om de zone binnen de kleine ring te beschouwen als 1 grote fietszone.

Dat is duidelijker voor iedereen, denkt schepen van mobiliteit Marc Schepers (SP.A). "Bijna alle straten in de binnenstad zijn fietsstraten. Daarvoor staat op elke hoek en kant een bordje om dat aan te duiden. Maar het is voor de weggebruiker toch niet altijd even duidelijk. Het maakt het eigenlijk makkelijker om de zone binnen de kleine ring te beschouwen als 1 grote fietszone. En dan is het simpel: in die fietszone is het de fietser die voorrang heeft."

Nu zondag is het in Hasselt de autoloze zondag, de binnenstad zal dan volledig autovrij zijn, al voor de 10de keer. Een verjaardagseditie. Daarom kunnen inwoners ook nog eens 10 dagen lang 4 fietstochten maken in en rond Hasselt. 

Meest gelezen