Vorst Nationaal heropent waarschijnlijk niet meer dit jaar: "Belgische topper die in november wil optreden? Graag!" 

De kans is klein dat concertzaal Vorst Nationaal dit najaar zal heropenen. Organisatoren zouden binnenkort tot 70% van hun zaalcapaciteit mogen benutten. Maar Vorst Nationaal zit vooral in de knoei met internationale artiesten: "De meeste artiesten gaan nog steeds niet op tournee omdat de regels in Europa in elk land anders zijn", vertelt venue manager Coralie Berael.

De Sportpaleis Group hoopt om vanaf oktober opnieuw publiek te kunnen ontvangen in de Antwerpse Stadsschouwburg en de Lotto Arena. Er liggen plannen om tafel om tot 70% van de zaalcapaciteit te vullen. "Dat kan veilig en is rendabel", laat CEO Jan Van Esbroeck weten. Maar in Vorst Nationaal - dat ook onder de Sportpaleis Group valt - ligt dat kennelijk anders. "We zouden in theorie ook kunnen heropenen in oktober, maar wij werken met veel internationale artiesten en momenteel touren die gewoonweg niet", aldus Coralie Berael. "Ik denk niet dat wij shows gaan hebben in oktober of november. Heel zwaar, want normaal gezien zijn dat voor ons de drukste maanden. We hopen dat er in het voorjaar van 2021 bijvoorbeeld opnieuw Franse artiesten de grens kunnen oversteken."

Kans voor Belgische toppers

Veel concerten zullen er dit jaar dus sowieso niet meer plaatsvinden in Vorst Nationaal. Maar als een grote Belgische artiest straks komt aankloppen, dan staat de deur wel wagenwijd open. "Als een organisator ons een voorstel doet om dit najaar toch een Belgische kanjer op de planken van Vorst Nationaal te zetten, dan werken we daar heel graag aan mee. Dat zal wel volgens alle veiligheidvoorschriften moeten voorlopen en voor een minder groot publiek. We kunnen een 5000-tal mensen ontvangen in plaats van 8000. Artiesten moeten het dus ook zien zitten om daarin een financiële toegeving te doen."

Organisatoren moeten er dan wel voor kunnen zorgen dat het publiek opnieuw de weg naar de concertzaal vindt. "Mensen moeten stilaan weer vertrouwen krijgen. Al weten we intussen uit onderzoek dat 90% van onze klanten opnieuw een concertticket zou kopen. Het zou fantastisch zijn als we voor een Belgische kanjer onze mensen dit najaar al uit tijdelijke werkloosheid kunnen halen. Maar internationale artiesten zullen nog een tijdje niet langskomen", aldus Berael.

Meest gelezen