Moeder van Nikita op proces dodelijk fietsongeval in Oostakker: "Tot op vandaag heb je nog geen spijt betuigd"

Bij de start van het proces rond het dodelijk fietsongeval van Nikita Everaert uit Oostakker zijn de burgerlijke partij, de verdediging en het openbaar ministerie aan het woord gekomen. Het meisje van 16 overleed in februari 2018 toen ze met de fiets een kruispunt van de N70 in Oostakker wou oversteken, op weg naar haar school in Lochristi. Ze werd gegrepen door een vrachtwagen die rechtsaf sloeg en beweert dat hij haar niet kon zien in z'n spiegel. Maar volgens de verkeersdeskundige was het geen dodehoekongeval. De man riskeert nu een celstraf van 1 jaar, een boete van 4.000 euro en 1 jaar rijverbod.    

Tijdens het proces kwam eerst de burgerlijke partij aan bod die benadrukte wat het blijvend leed is voor de ouders en het zusje van Nikita. "Na twee jaar is dat nog even groot als toen," zegt advocaat van de burgerlijke partij Jef Vermassen. "We hebben ook benadrukt dat de man in kwestie haar niet gezien heeft, maar eigenlijk wel moèst zien. Want de expertise is heel duidelijk: hij kòn haar zien in z'n achteruitkijkspiegel. Als dat niet het geval is, is dat duidelijk het bewijs dat hij niet gekeken heeft. Het meisje had voorrrang." Daarna kwam het openbaar ministerie aan het woord. Dat vorderde behalve een celstraf van één jaar en 4.000 euro boete ook een rijverbod van één jaar. Als de man veroordeeld wordt, moet hij ook de vier proeven opnieuw afleggen. 

Mijn cliënt heeft wel degelijk spijt

Ook de beklaagde, de vrachwagenchauffeur, kwam aan het woord. Hij houdt vol dat hij in z'n achteruitkijkspiegel keek, maar het meisje niet heeft gezien. Toen het groen werd, volgde hij de wagen voor hem en sloeg rechtsaf. Daarbij kwam Nikita Everaert dodelijk onder de vrachtwagen terecht. De advocaat van de man betwist niet dat hij voorrang moest verlenen en dus in fout was. Bovendien heeft de chauffeur wel degelijk spijt. "Nochtans zegt de familie dat hij nooit contact heeft opgenomen na het ongeval," legt Vermassen uit, "z'n werkgever heeft dat daags nadien wel gedaan, hij niet."

En daarop wachtte de familie wel. Dat bleek ook uit de tekst die de mama van Nikita en haar dochter voorlazen tijdens het proces. "De dag dat je Nikita van ons afnam, is de dag dat ons leven stilstond. Je hebt geen hulp aangeboden en hebt zelfs de hulpdiensten niet gebeld. Tot op de dag van vandaag heb je geen spijt betuigd en schuif je alle schuld van je af. Na je proces ga je terug naar je gezin, maar wij blijven gebroken achter. Wij kregen levenslang."  

Vermoedelijk volgend jaar heraanleg zwart kruispunt

Het ongeval en het overlijden van het meisje van 16, riep ook veel vragen op over de verkeersveiligheid langs de N70 in Oostakker. Het bewuste kruispunt stond al sinds 2002 op een lijst van zwarte punten. na het ongeval werden een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. Er kwamen aparte verkeerslichten voor fietsers en verhoogde verkeerseilanden. Een volledige heraanleg bleef uit, maar zou vandaag wel in de startblokken staan. De werken zouden volgend jaar starten. 

Meest gelezen