Jonas Roosens

Vrouwenraad tevreden dat Bart De Pauw voor strafrechter moet verschijnen: “Dit is bijzonder”

De Vrouwenraad is tevreden dat televisiemaker Bart De Pauw voor de strafrechter zal moeten verschijnen. Meer dan tien vrouwen beschuldigen hem van grensoverschrijdend gedrag en hij zou hen ook bestookt hebben met sms-berichten. “Het is goed dat er aandacht is voor een probleem dat zo veel vrouwen treft”, klinkt het bij de Vrouwenraad.

Het is donderdag 9 november wanneer Bart De Pauw in een videoboodschap op Facebook bekendmaakt dat de VRT de samenwerking na 30 jaar stopzet. De Pauw zou verschillende vrouwen bestookt hebben met sms-berichten. De avances zouden volgens de toenmalige CEO van de VRT, Paul Lembrechts, onschuldig gestart zijn, maar snel geëscaleerd zijn in een vorm van stalking.

De mentaliteit bij de magistratuur is geëvolueerd in de goede zin om aandacht te hebben voor een probleem dat zo veel vrouwen treft.

Magda De Meyer, voorzitter Vrouwenraad

Er werd een onderzoek gestart. Ondertussen werd er ook een voorstel tot bemiddeling op tafel gelegd. In ruil voor publieke excuses en een schadevergoeding wilden de advocaten van de slachtoffers een proces afwenden, maar De Pauw wilde dat niet. Hij liet weten dat hij zijn verhaal voor een rechter wilde doen.

Tot twee jaar cel

Dat  gaat nu gebeuren. De Pauw moet voor de strafrechter verschijnen, maar er is nog niet bekend wanneer. Die strafrechter zal oordelen of De Pauw schuldig is of niet. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij tot twee jaar cel en een boete tot 2.400 euro.

De Vrouwenraad is tevreden dat De Pauw voor de strafrechter zal moeten verschijnen. “Het is bijzonder dat zoiets gebeurt”, zegt Magda De Meyer van de vrouwenraad. “Alle geweld en de Me Too-beweging hebben ertoe geleid dat hier een juridisch staartje aan komt. Dat hebben we tot op heden niet gekend. De mentaliteit bij de magistratuur is geëvolueerd in de goede zin om aandacht te hebben voor een probleem dat zo veel vrouwen treft.”

Meest gelezen