Videospeler inladen...

Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova opgepakt aan grens met Oekraïne: poging tot deportatie lijkt mislukt

In Wit-Rusland heerst grote onduidelijkheid over het lot van Maria Kolesnikova, een van de bekendste figuren van de oppositie. Ze is opgepakt aan de grens met Oekraïne, nadat ze zich verzet had tegen een poging tot deportatie door de Wit-Russische ordediensten. Twee medestanders zijn wel over de grens met Oekraïne gezet.

Maria Kolesnikova met het korte witte haar is een van de meest opvallende kopstukken van de oppositie tegen het regime van president Aleksander Loekasjenko in Wit-Rusland. Gisteren is ze tijdens een protestmars in de hoofdstad Minsk opgepakt door leden van de oproerpolitie en sindsdien had haar familie geen contact meer met haar.

Maria Kolesnikova kon niet gedeporteerd worden omdat die moedige vrouw zich daartegen verzette

Anton Gerasjenko, viceminister van Binnenlandse Zaken in Oekraïne

Volgens het officiële persbureau Belta is Kolesnikova nu gearresteerd aan de grens met Oekraïne nadat ze gepoogd zou hebben om de grens over te steken. Twee van haar medestanders zijn wel naar Oekraïne gegaan. Volgens de regering van Oekraïne zouden ze gedwongen zijn door het regime in Wit-Rusland.

De oppositie en ook de regering van buurland Oekraïne zeggen dat Kolesnikova zich verzet heeft tegen haar deportatie. Ze zou na haar arrestatie gisteren in Minsk door de ordediensten meegenomen zijn in een auto naar de Oekraïense grens. Kolesnikova zou echter haar paspoort verscheurd hebben en daarom kon ze niet over de grens worden gezet. Daarop zou ze meegenomen zijn door de politie.

De repressie in Wit-Rusland richt zich almaar meer op leden van de zogenoemde "overgangsraad" die oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft opgericht. Zowel Maria Kolesnikova als de twee mannen die naar Oekraïne zijn gegaan, waren lid van die overgangsraad.

Bekijk de journaalreportage over oppositiefiguur Kolesnikova en oppositieleidster Tichanovskaja (08/09/2020) en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wordt deportatie een trend in Wit-Rusland?

Het zou niet de eerste keer zijn dat het regime van Loekasjenko kopstukken van de protestbeweging uit het land wil zetten. Eerder zou dat ook het geval geweest zijn met voormalig presidentskandidate Svetlana Tichanovskaja, die nu in de EU-lidstaat Litouwen is. Ook de andere oppositieleidster Viktoria Tsepkalo is eerder al met haar man en kinderen naar buurland Polen gevlucht. Olga Kovalkova, een vierde topvrouw van de oppositie, is onlangs naar Polen gegaan omdat ze bedreigd werd met een lange gevangenisstraf.

Gedwongen deportatie of mensen schrik aanjagen en wegjagen, lijken steeds meer een middel te worden van het regime in Minsk om kritische stemmen en leiders van de protestbeweging uit het land weg te krijgen. Dat is dus vandaag blijkbaar niet gelukt met Maria Kolesnikova.

Tichanovskaja: "Loekasjenko vertegenwoordigt Wit-Rusland niet langer"

Volgens oppostieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft de Wit-Russische leider Aleksander Loekasjenko geen enkele legitimiteit meer als president. "Hij vertegenwoordigt Wit-Rusland niet langer" was de videoboodschap van Tichanovskaja aan een comité van de Raad van Europa, die waakt over de mensenrechten in Europa. (Lees verder onder de foto).

Eerder had Svetlana Tichanovskaja ook al gesproken tot het Europees Parlement en de VN-Veiligheidsraad.
AFP or licensors

Tichanovskaja waarschuwde ook dat een toekomstige democratisch verkozen regering in Wit-Rusland alle verdragen die Loekasjenko nu nog sluit, zal verscheuren. Loekasjenko zou een verdrag met Rusland willen tekenen waardoor beide landen nog meer geïntegreerd zouden worden.

De Raad van Europa - opgericht in 1949 - houdt toezicht op het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en is geen instelling van de Europese Unie, maar een losser verband van landen. Rusland is daar lid van, Wit-Rusland niet.

Deze week zouden Russische en Servische troepen overigens deelnemen aan militaire oefeningen in Wit-Rusland. Dat meldt het Russische persbureau RIA. De Russische troepen zouden morgen aankomen in het land. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg had Rusland eerder opgeroepen om zich niet militair te moeien in Wit-Rusland.

Meest gelezen