BelTA

President Loekasjenko in Wit-Rusland: "Ik ben misschien een beetje te lang aan de macht gebleven"

In een interview met de Russische media lijkt de Wit-Russische leider Aleksander Loekasjenko een opening te laten voor de politieke impasse in zijn land. Hij geeft toe dat hij "misschien een beetje te lang aan de macht is geweest" en sluit vervroegde verkiezingen niet uit, maar hij denkt niet aan opstappen en evenmin aan een dialoog met de oppositie. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja eist nieuwe verkiezingen vooraleer er een aanpassing van de grondwet zou komen.

Het is een opvallende uitspraak van de Wit-Russische president Loekasjenko, die vandaag de media uit buurland Rusland te woord stond. "Misschien ben ik een beetje te lang aan de macht gebleven", klonk het en het is de eerste keer dat Loekasjenko op een dergelijke manier spreekt. Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht.

Alles wat de oppositie voorstelt, is een catastrofe voor Wit-Rusland en voor het Wit-Russische volk

President Aleksander Loekasjenko

Tegelijk kondigde hij echter aan dat hij niet van plan is om op te stappen ondanks het massale protest in zijn land en is hij niet van plan om een dialoog aan te gaan met de oppositie. Wat de oppositie wil, zal een catastrofe zijn voor het land en voor het volk, zei de president.

Loekasjenko vindt ook dat hij de enige persoon is die het land kan beschermen en bovendien zei hij te vrezen dat zijn aanhangers mogelijk vervolgd zouden worden als hij ontslag zou nemen. Dat moet blijkbaar de achterban geruststellen.

Wel zei Loekasjenko dat vervroegde presidentsverkiezingen niet langer uitgesloten zijn. Dat is een staalharde eis van de verenigde oppositie, die vindt dat de verkiezingen van een maand geleden frauduleus verlopen zijn. Loekasjenko heeft die overigens met 80 procent van de stemmen "gewonnen". 

Wel vindt Loekasjenko dat de grondwet aangepast moet worden vooraleer er sprake kan zijn van nieuwe verkiezingen. In welke zin de aanpassingen moeten gaan, is nog niet duidelijk.

Tichanovskaja: "Eerst verkiezingen, dan nieuwe grondwet"

Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft vanuit haar ballingsoord in Litouwen het idee van Loekasjenko meteen verworpen. "Er moeten eerst nieuwe verkiezingen komen, voor er een nieuwe grondwet geschreven kan worden", zegt ze. Dat is dus het omgekeerde van wat Loekasjenko voorstelt.

Eerder op de dag had Tichanovskaja in een videotoespraak tot de Raad van Europa gezegd dat Loekasjenko geen enkele legitimiteit heeft om president te zijn of Wit-Rusland te vertegenwoordigen. Een toekomstige democratische regering zal ook alle verdragen die hij ondertekent, ongeldig verklaren, klonk het.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen