Lex Peeters

Zeldzame lentevuurspin heeft het moeilijk na verhuizing in Lommel

Twee jaar geleden zijn in Lommel zeldzame lentevuurspinnen verhuisd van het industrieterrein naar een stukje natuurgebied, Natuurpunt schat dat maar 10% van de 500 lentevuurspinnen de verhuizing heeft overleefd.

In 2018 zijn in Lommel zeldzame lentevuurspinnen verhuisd van het Kristalpark naar een stukje natuurgebied. Het ging om een reddingsactie omdat op het industrieterrein een zonnepanelenpark werd aangelegd, het grootste van de Benelux. En alle beplanting werd er weggehaald. 

Door de extreme hitte doen de planten het minder goed, en ook de kevers komen minder voor. En dat is net het eten van de spin.

Maar nu blijkt dat die spinnen het toch moeilijk hebben na de verhuizing. Natuurpunt schat dat maar 10% van de 500 lentevuurspinnen de verhuizing heeft overleefd. En dat is vooral te wijten aan de droge lentes en zomers van de afgelopen jaren, zegt Pieter Cox van Natuurpunt. "Door de extreme hitte doen de planten het minder goed, en ook de kevers komen minder voor. En dat is net het eten van de spin." Daarom heeft maar 1  op  10 het overleefd.  

Maar Cox vindt ook ergens troost. "Het lijken kleine aantallen daardoor. Maar als we niets gedaan hadden, dan was het natuurlijk helemaal verloren geweest voor die spin." 

Het mannetje van de lentevuurspin - met het oranje achterlijf - wordt omschreven als de mooiste spin van Europa. De soort is uiterst zeldzaam en wordt ook de panda van de spinnen genoemd. De spin werd enkele jaren geleden herontdekt in Lommel, waar er de grootste populatiedichtheid ter wereld was. 

Meest gelezen