Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse leger trekt de volgende weken duizenden militairen terug uit Irak

De VS gaat nog deze maand meer dan een derde van het aantal militairen uit Irak weghalen. De Amerikanen waren in 2014 teruggekeerd naar Irak om er de terreurgroep IS te helpen bestrijden. Vorige maand maakte president Donald Trump zich sterk dat hij "al zijn troepen zo snel mogelijk uit Irak zou weghalen".

Het nieuws is bekendgemaakt door generaal Kenneth McKenzie, de Amerikaanse opperbevelhebber in het Midden-Oosten. Volgens hem zal het aantal militairen in Irak worden teruggebracht van 5.200 naar 3.000. Dat zou nog deze maand gebeuren. De overblijvende militairen beschermen de ambassadewijk en de luchthaven van de hoofdstad Bagdad en geven opleiding en advies aan het Iraakse leger dat vecht tegen de restanten van de terreurgroep IS.

De Amerikaanse militairen hadden Irak in 2011 verlaten, maar waren er in 2014 teruggekeerd om er het Iraakse leger te helpen bij de bestrijding van de terreurgroep IS. Die had toen een groot deel van het noorden en het westen van Irak in handen, maar heeft dat grondgebied nadien verloren. 

De VS-militairen zijn dan wel minder noodzakelijk, er waren tegelijk ook groeiende spanningen met pro-Iraanse sjiitische milities in Irak, zeker nadat de Amerikanen in januari de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani gedood hebben bij een aanval in Irak. Het Iraakse parlement heeft nadien een wet aangenomen waardoor de regering gevraagd wordt om de aanwezigheid van buitenlandse militairen te stoppen.

Met het oog op verkiezingen?

Los van al die Iraakse problemen, kondigde president Donald Trump vorige maand aan dat hij alle Amerikaanse militairen zo snel mogelijk uit Irak wil weghalen. Trump is altijd een criticus geweest van wat hij de "eindeloze oorlogen van de VS in het Midden-Oosten" noemt. In zijn kiescampagne van 2016 had hij die belofte gemaakt, maar die is tot nu toe dus nog niet uitgevoerd. 

In Irak ziet het er dus niet naar uit dat al die Amerikanen voor de verkiezingen van 3 november naar huis zullen keren. Het vredesoverleg dat de regering van Trump voert met de Afghaanse rebellenbeweging taliban vlot ook niet en dus zal een Amerikaanse terugtrekking daar ook niet voor morgen zijn. 

Meest gelezen