Brussel heeft al vijf ecologische crèches: "We produceren veel minder afval"

De stad Brussel heeft nu al vijf ecocrèches: dat zijn kinderdagverblijven die er een punt van maken om veel minder afval te produceren. Het is de bedoeling dat tegen 2023 alle crèches van de stad volledig ecologisch werken.

Een ecocrèche werkt volledig duurzaam. De kinderopvang is plastic-vrij, het water komt uit de kraan in plaats van uit flessen en het voedsel is biologisch en seizoensgebonden. En door de blauwe vuilniszakken af te schaffen, produceren ze maar liefst 200 afvalcontainers per jaar minder. Na een proefproject in Laken bleek de ingreep zelfs goedkoper dan verwacht.

“Door het beter bestellen van voedsel of van goederen, maar ook doordat we kraantjeswater gebruiken, produceren we veel minder afval”, zegt schepen van het Jonge Kind in de stad Brussel Arnaud Pinxteren (Ecolo). “We hebben nu één jaar ervaring met onze ecocrèche in Laken en we merken dat we veel minder PMD-afval hebben door onze nieuwe manier van werken.”

Naast de twee crèches in Laken zijn er nu ook drie kinderdagverblijven in Brussel-stad omgevormd tot ecocrèche, waaronder één Nederlandstalige kribbe. Tegen 2023 moeten alle 44 crèches van de stad op een ecologische manier werken.

Meest gelezen