Centra voor leerlingenbegeleiding sensibiliseren de scholen in West-Vlaanderen

De centra voor leerlingenbegeleiding maken deze week afspraken met de scholen om de coronaregels goed te laten respecteren. Het zijn de artsen van die centra die maatregelen moeten nemen als er zich een besmetting voordoet. "Een hele klas in quarantaine sturen, is echt onze allerlaatste oplossing", zeggen de CLB's.

Vorige week ging er een zucht van opluchting door Vlaanderen dat de start van het nieuwe schooljaar gelukt is en de kinderen ook echt fysiek naar school konden. Er werd gekozen voor code geel, dat betekent "grote waakzaamheid". Niemand wil in code oranje belanden, want dan zal het onderwijs afwisselend thuis en op school moeten gebeuren, zoals we hebben meegemaakt op het einde van vorig schooljaar. Het onderwijs hoopt dat kleine uitbraken van corona meer chirurgisch kunnen worden aangepakt. 

Sensibiliseren van de scholen

"We zien wel het effect van reizigers die op het eind van de vakantie terug naar huis zijn gekomen, maar voorlopig kunnen we dat nog aan", zegt Hans Vandenbroucke van CLB Ieper. Vandaag zijn er onlinegesprekken met de directies van de middelbare scholen die opgevolgd worden door CLB Westhoek, een centrum waarvan Ieper een onderdeel is. Morgen zijn er zulke gesprekken met de directies van de basisscholen van Ieper en onmiddellijke omgeving. Het CLB van Brugge neemt ook contact met alle scholen van zijn gebied. Beide CLB's hameren op het belang van de anderhalve meter. 

De anderhalve meter

Een hele klas, 24 leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut in Brugge, is intussen voor 2 weken in quarantaine gegaan, nadat één van de leerlingen besmet raakte met het coronavirus. Een drastische maatregel, die ongetwijfeld voor tandengeknars gezorgd zal hebben bij de betrokken ouders. "Maar als je er geen zicht op krijgt met wie de besmette leerling allemaal contact heeft gehad, dan is dat het enige wat erop zit", zegt de arts van het CLB. In dat verband pleit Hans Vandenbroucke van het CLB van Ieper om een vaste plaats aan te houden in de klas. Als er dan iemand besmet is, volstaat het om slechts een paar leerlingen in quarantaine te sturen en niet de hele klas.

"De leerlingen die het dichtst bij de besmette leerling hebben plaatsgenomen, behoren dan bij de hoogrisicocontacten, meestal gaat dat om maximaal 5 leerlingen. Dit geldt enkel als de leerlingen in de klas een vaste plaats hebben. Als klassen door omstandigheden vaak veranderen van klasplaats, dan hebben alle leerlingen contact met de besmette leerling. Dan is de regel dat de hele klas een hoog risico loopt en moet iedereen in quarantaine." 

De leraarskamer

Het CLB van Ieper raadt ook leraren aan om voldoende afstand te nemen in de leraarszaal en daar ook het mondmasker op te houden, zegt Hans Vandenbroucke: "Ik begrijp dat leraren eens moeten ventileren over de middag. Ze moeten de spanning eens van zich af kunnen praten. Maar toch doen ze dat het best met een mondmasker op en blijven ze minstens anderhalve meter van elkaar verwijderd. Ik snap dat dat in verouderde schoolgebouwen vaak niet gemakkelijk is, maar dan moeten misschien andere oplossingen worden gezocht. Als leraren elkaar aansteken, dan betekent dat een ramp voor de school. De directies moeten ook in de gaten houden hoe er door de leerlingen wordt gegeten, want ook op die plaats moet de voortgang het virus worden bestreden. 

Meest gelezen