(c) Simon Van Rompay

Gastdirigent van operahuis De Munt onverwacht overleden vlak voor repetitie

De Belgische dirigent Patrick Davin is deze namiddag, net voor aanvang van een repetitie in operahuis De Munt, onverwacht overleden. Davin was 58 jaar en zou binnenkort "Is this the end?" dirigeren, een wereldpremière en de opener van het nieuwe operaseizoen van De Munt.

"Tot onze grote ontsteltenis delen wij u het uitermate droevige nieuws mee dat dirigent Patrick Davin deze namiddag overleden is, kort voor aanvang van een repetitie voor de opera "Is this the end?". Muzikanten, zangers en medewerkers van de Munt zijn in shock en de geplande repetities werden onmiddellijk afgelast. De gedachten van de directieleden en medewerkers van de Munt gaan op dit moment uit naar de familie en nabestaanden van Patrick Davin", meldt artistiek directeur Peter De Caluwe in een persmededeling.

Davin was 58 jaar, over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Hij zou nu zaterdag de wereldpremière dirigeren van “Is this the end”, een unieke mengvorm tussen opera, cinema en livemuziek. 

Intussen is bevestigd dat de première wel degelijk doorgaat, bij wijze van eerbetoon aan de overleden Patrick Davin. Beide voorstellingen worden behouden, op zaterdag 12 (20:00) en zondag 13 (15:00) september. Assistent-dirigent Ouri Bronchti, die het hele productieproces vanaf dag één heeft meegemaakt en Patrick Davin van nabij heeft ondersteund, zal de muzikale leiding verzorgen.

Patrick Davin heeft een carrière gemaakt waarin alle soorten muziek aan bod kwamen. Hij volgde les bij Pierre Boulez en Peter Eötvös en verzorgde de wereldcreatie van talrijke werken van onder anderen Philippe Boesmans, Conlon Nancarrow, Henri en Denis Pousseur, Bruno Mantovani, Jean-Luc Hervé, en Kris Defoort.

Als dirigent werkte hij bij verschillende prestigieuze orkesten in verschillende landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland of Nederland. In 2018 maakte Davin bijvoorbeeld een fel opgemerkt debuut aan de Deutsche Oper Berlin toen hem gevraagd werd last minute in te springen voor Berlioz' Damnation de Faust, een uitdaging die hij meesterlijk volbracht. In België werkte hij onder meer voor het  l'Orchestre Philharmonique Royal de Liège, het Brussels Philharmonic en het Antwerp Symphony Orchestra.

Van 2013 tot 2018 was Patrick Davin muziekdirecteur van het symfonisch orkest van Mulhouse in Frankrijk. Deze zomer nog werd hij benoemd als nieuwe muziekdirecteur van het Koninklijk Conservatorium van Luik. 

(c) Simon Van Rompay

Meest gelezen