oksun70

Experten over mondmasker in de klas: "Pas als cijfers beter zijn, kan mondmaskerplicht herbekeken worden"

De experten Marc Van Ranst, Boudewijn Catry en Erika Vlieghe zijn het erover eens dat er vandaag nog geen versoepeling van de coronamaatregelen op school ingevoerd kan worden. 70 artsen vragen in een open brief de opheffing van de mondmaskerplicht op de middelbare school, maar gezien de stijgende besmettingscijfers is dat niet aan de orde, klinkt het. "We gaan heus niet jaren met een mondmasker in de klas zitten, maar pas als de start van het nieuwe schooljaar goed verloopt, kan erover gepraat worden", zegt Marc Van Ranst in "De afspraak".

Verschillende experten hebben met dezelfde boodschap gereageerd op de open brief van 70 artsen om de mondmaskerplicht in de klas af te schaffen. Ze riepen op om dat te doen voor de mentale gezondheid en het welzijn van de kinderen.

Volgens epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano is de versoepeling van de coronamaatregelen in de klas nu nog niet aan de orde. "Gezien de stijgende cijfers nu, moeten de regels niet gewijzigd worden. Het is pas wanneer de maatregelen die nu gelden effect hebben, dat we kunnen kijken naar versoepeling", aldus Catry.

Viroloog Marc Van Ranst heeft dezelfde boodschap in "De afspraak".  "Er is al heel veel over de mondmaskerplicht in de klassen nagedacht. Die maatregel is niet zomaar ingevoerd. De beslissing heeft een hoger doel en dat is dat we de scholen open kunnen houden. In een aantal landen zonder mondmaskerplicht zijn de scholen opnieuw gesloten", zegt Van Ranst.

We gaan heus niet jaren met een mondmasker in de klas gaan zitten

Marc Van Ranst in "De afspraak"

Volgens de viroloog zal de maatregel zeker opnieuw geëvalueerd worden. "We moeten de mensen een perspectief geven. We gaan heus niet jaren met een mondmasker in de klas gaan zitten, maar nu is er geen sprake van om het mondmasker niet langer te verplichten. Wanneer de start van het schooljaar goed verloopt en het valt allemaal goed mee over een hele poos, dan kan erover gepraat worden."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst uit "De afspraak" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Infectioloog Erika Vlieghe heeft in "Terzake" dezelfde boodschap. "Ik zou een pleidooi willen houden om het debat wetenschappelijk te voeren. Laat ons eerst naar de data kijken. Als je er voor gaat om de mondmaskers niet langer te verplichten in klassen, wat zijn de alternatieven. Er zijn geen twintig mogelijke oplossingen om de scholen veilig te openen zonder mondmaskers."

Als je niet langer een mondmasker verplicht in de klas, moeten de afstandsregels strikt gevolgd worden. "Dan moet je klassen halveren of moet je het onderwijs op een andere manier organiseren."

"We moeten altijd de maatregelen herbekijken. Dat mag niet gebeuren op basis van emotionele argumenten en anekdotiek. Niemand houdt van mondmaskers, maar je moet nadenken over waar zet je ze in en met welk doel", aldus Vlieghe.

Bekijk het gesprek met Erik Vlieghe uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen