Global Media Group

Hevige bosbranden in Portugal, brandstichting een ware plaag

Portugal is getroffen door tientallen bos- en heidebranden. Zo'n 1.200 brandweermannen proberen die te blussen. De temperaturen in het land lopen nog steeds op tot 40 graden. Het gaat vaak om aangestoken branden en daarover circuleren de gekste verhalen. 

De bos- en heidebranden woeden momenteel vooral in het noorden van Portugal. Daar zijn heel wat moeilijk bereikbare gebieden. "In dat gebied liggen heel wat kleine dorpjes", vertelt correspondent José da Silva. "Sommige zijn omsingeld door het vuur en dat is toch gevaarlijk. De herinnering aan rampjaar 2017 komt dichterbij. Toen kwamen 100 mensen om tijdens bosbranden."

De temperatuur in Portugal liep de voorbije dagen weer op tot 35 à 40 graden. Maar een grote oorzaak van de branden, blijken pyromanen.

Brandstichters groot probleem

Heel wat bosbranden zijn aangestoken. De brandstichters worden geregeld opgepakt. Over hen circuleren de gekste verhalen. Zo zou een echtpaar hebben rondgereden op een scooter om op zoveel mogelijk verschillende plaatsen brand te stichten. "En gisteren werd een jongen van 14 opgepakt", vertelt da Silva. "Hij vertelde aan de politie dat hij het leuk vond om te zien hoe die brandweerwagens heen en weer rijden."

Dit jaar zijn er in Portugal al 6 brandweermannen overleden bij het blussen van bosbranden.

Meest gelezen