Yves Leterme. (archieffoto)

Hoe schat ex-premier Leterme onderhandelingen in via video-verbinding? "Bijna niet te doen om knelpunten te bespreken"

Nu preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) besmet is met het coronavirus moeten de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering digitaal gebeuren, via een video-oproep. Moeilijke tot soms harde gesprekken voeren via de computer, is dat haalbaar? "Knelpunten bespreken is bijna niet te doen", zegt gewezen CD&V-politicus en ex- premier Yves Leterme in "De ochtend" op Radio 1. 

De federale regeringsonderhandelingen worden nu gevoerd vanuit quarantaine met videoverbindingen. In afwachting laten de Vivaldi-onderhandelaars zich testen.

Voormalig CD&V-coryfee Yves Leterme, die ervaring heeft met (inter)nationale functies en dus ook met videocalls, wikt en weegt of die gesprekken via computer gaan vlotten.

Harde gesprekken voeren via de computer is een ander paar mouwen

"Men moet een onderscheid maken tussen vooruitgang boeken en knopen doorhakken. Vooruitgang boeken betekent teksten doornemen en standpunten uitwisselen. Dan kunnen de onderhandelaars best voort. Maar échte knopen doorhakken, harde gesprekken voeren waarbij mensen toegevingen heen-en-weer moeten doen, waarbij je afzonderlijke bilaterale gesprekken moet kunnen voeren... Dat is een ander paar mouwen", vertelt Leterme.

Over acteren en onderbreken

De lichaamstaal speelt wel degelijk een rol. "Bij makkelijke punten kun je soms acteren dat je het eens bent over bepaalde delen van teksten, maar knelpunten zijn bijna niet te doen", aldus Leterme.

Ook iemand onderbreken is moeilijker bij een videoconferentie. "Het is onmogelijk, terwijl onderbreken net een belangrijk voordeel kan zijn. Het bemoeilijkt de zaken wanneer je in iemands uiteenzetting veel wil tussenkomen, omdat je een punt wil maken."

De oud-premier benadrukt dat vooral "gelijke situaties horen gecreëerd" te worden. Hij verwijst naar de toestand nu in Frankrijk waar de grote baas van de Ronde van Frankrijk, Christian Prudhomme, positief testte en contact heeft gehad met premier Jean Castex. "De volledige Franse regering zal via een videocall vergaderen. Het is ondenkbaar dat een paar mensen zouden inbellen voor de vergadering waarop anderen fysiek aanwezig zijn."

BELUISTER hier het volledige gesprek met Yves Leterme in "De ochtend":

Meest gelezen