Twee leerkrachten in Zelzate besmet met coronavirus, 170 leerlingen noodgedwongen thuis

In Zelzate moeten 170 leerlingen tot 20 september thuis blijven nadat 2 leerkrachten besmet blijken te zijn met covid-19. Het gaat om de leerlingen van het eerste en het tweede middelbaar van de Middenschool. Door de besmettingen moet ook ongeveer de helft van de andere leerkrachten 2 weken in quarantaine blijven.

De Middenschool in Zelzate is een onderdeel van het gemeenschapsonderwijs daar. Kleuters tot laatstejaars van de middelbare school zitten allemaal samen op één campus. Het 1e en het 2e middelbaar hebben samen 170 leerlingen en die moeten nu thuis zitten en afstandsonderwijs volgen door 2 met covid-19 besmette leerkrachten. "Een tegenvaller bij het begin van het schooljaar", zegt burgemeester Brent Meuleman (SP-A).

Een ferme streep door de rekening nu met de start van het nieuwe schooljaar
Burgemeester Brent Meuleman (SP-A)

Afstandsonderwijs

"De directeur van de school zit in zak en as. Een ferme streep door de rekening nu met de start van het nieuwe schooljaar", zegt burgemeester Meuleman. Ook niet gemakkelijk voor de 170 leerlingen die verplicht moeten thuis les volgen. "Er is wel opvang voorzien op school voor de leerlingen die niet thuis kunnen blijven. Ook jongeren die een laptop nodig hebben, kunnen dat krijgen via de school", benadrukt burgemeester Meuleman. "Maar we zetten zo veel mogelijk in op afstandsonderwijs om leerlingen direct mee te hebben met de nodige leerstof van bij het begin."

Als de helft van het lerarenkorps thuis zit, is het onmogelijk om les te geven op school
Burgemeester Brent Meuleman (SP-A)

Geen lokale uitbraak

"We hielden allemaal ons hart een beetje vast bij de start van het nieuwe schooljaar", zegt burgemeester Brent Meuleman. "De terugkeer uit vakantie kon wel eens voor problemen zorgen. En nu zijn twee van de leerkrachten besmet met het coronavirus." De gemeente is niet bang dat er een lokale uitbraak zou gebeuren: "Niks wijst daar op. Het probleem is eerder dat een deel van de leerkrachten nauw contact heeft gehad met de besmette personen en daarom in quarantaine moet."

Iedereen onmiddellijk opgebeld

"Als de helft van het lerarenkorps thuis zit, is het onmogelijk om les te geven op school. Daarom is er beslist om afstandsonderwijs te organiseren tot 20 september", zegt de burgemeester. De beslissing om de leerlingen van de twee middelbare jaren thuis te laten is pas gisteren gevallen. "De school heeft direct alle ouders opgebeld. Vooral ook om hen gerust te stellen, want alles moet in de juiste context geplaatst worden."

De leerlingen kregen vandaag een dagje vrij. Vanaf morgen begint officieël het afstandsonderwijs voor die leerlingen.

De Middenschool in Zelzate is trouwens niet de enige school die dit nu tegenkomt. Ook Steinerschool Hibernia in Antwerpen moet twee weken sluiten nadat een leerkracht positief testte op het coronavirus.

Meest gelezen