Is 34 jaar oude suiker nog eetbaar? Radio 2-presentator Jeroen zoekt het uit na bizarre erfenis

Stel je voor: je tante overlijdt en laat je iets na. Geen geld, geen stuk grond, maar wel twee dozen suikerklontjes uit 1986. Het overkwam Start je Dag-presentator Jeroen Guns. Maar zijn suikerklontjes van 34 jaar oud nog wel bruikbaar? Of heeft suiker geen vervaldatum?

Wat doe je met suikerklontjes uit 1986: gooi je ze weg of eet je ze op? Of bewaar je ze omdat ze nu toch al zo oud zijn geworden? Start je Dag-presentator Jeroen Guns wilde wel eens weten of zijn 34 jaar oude suikerklontjes een houdbaarheidsdatum hebben. Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."

Smaakt suiker van 50 jaar oud dan nog zoals het moet? Volgens Van Aelst wel: "De smaak en textuur blijven dezelfde, als de suiker in goede omstandigheden bewaard is."

Lees verder onder de foto.

"De Tiense suikerfabriek krijgt geregeld telefoon van mensen die op zolder oude dozen suiker hebben gevonden", vervolgt Van Aelst. "Soms zelfs van tijdens de Tweede Wereldoorlog! Dat zijn heel mooie, retro dozen, die wij uiteraard bewaren."

Sinds een aantal jaren is het Suikermuseum in Tienen gesloten. "Daarom hebben we in de suikerfabriek nu een soort eregalerij waar we al die oude verpakkingen tentoonstellen. Mensen die nog oude suikerdozen vinden, mogen die dan ook altijd naar ons brengen. Die stellen we dan tentoon in onze fabriek."

Welke oude voedingswaren heb jij nog in je kasten liggen? Stuur ons een foto van jouw vondsten via vlaamsbrabant@radio2.be

Meest gelezen