Videospeler inladen...

Kunstencentrum Vooruit betreurt nieuwe naam SP.A, voorzitter Rousseau: "Mensen zullen het verschil wel zien"

Het kunstencentrum Vooruit in Gent betreurt dat de politieke partij SP.A haar naam gaat veranderen in "Vooruit". Het kunstencentrum is gevestigd in het vroegere feestlokaal van de socialistische cooperatie Vooruit, maar werkt sinds zijn ontstaan los van de partijpolitiek en staat op zijn onafhankelijkheid. Volgens SP.A-voorzitter Rousseau zijn er vooraf gesprekken over geweest en is er geen probleem.

Het kunstencentrum Vooruit in Gent betreurt ten zeerste dat de Vlaamse politieke partij SP.A haar naam wijzigt in "Vooruit".

Franky Devos, de algemeen coördinator van Vooruit en Paul Teerlinck, de voorzitter Raad van Bestuur hebben hierover protest aangetekend bij de SP.A. Het kunstencentrum benadrukt dat het geheel los van partijpolitiek en in alle onafhankelijkheid opereert. Devos en Teerlinck vrezen dat het gebruik van dezelfde naam door de politieke partij zal leiden tot naamsverwarring, en de reputatie van onafhankelijkheid in het gedrang zal brengen.

In een persbericht schrijven ze: "De naam Vooruit is bijna 40 jaar onlosmakelijk verbonden met het Gentse kunstencentrum. Artiesten, publiek en medewerkers hebben er inhoud en uitstraling aan gegeven."

Vooruit is van iedereen, maar vooral van Vooruit.

Franky Devos en Paul Teerlinck, Kunstencentrum Vooruit Gent

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de geschiedenis van Vooruit (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Vooruit is uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gekende en gewaardeerde merknaam van het kunstencentrum dat zijn programma bouwt rond sociale en ecologische waarden. In 2017 is Vooruit erkend als Vlaamse Kunstinstelling."

"Vooruit is een open huis voor een breed publiek van jaarlijks ruim 350.000 mensen. Vooruit ontwikkelt een programma rond podiumkunsten, muziek, literatuur en nightlife en doet dit los van partijpolitiek en in alle onafhankelijkheid."

"Om de toekomst van het kunstencentrum te vrijwaren is daar de voorbije decennia naar gestreefd, in geïnvesteerd en voor gestreden. Het gebruik van dezelfde naam door de politieke partij doet afbreuk aan die inspanningen en zal leiden tot naamsverwarring. Vooruit is van iedereen, maar vooral van Vooruit."

Mensen zullen echt het verschil wel zien

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Knipoog

SP.A-voorzitter Conner Rousseau zegt dat er verschillende gesprekken geweest zijn met het kunstencentrum over de naamsverandering. Hij ziet zelf het probleem niet: "Ik denk dat mensen echt wel het verschil zullen zien tussen een politieke partij en een kunstencentrum," zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Het is een knipoog naar ons verleden maar vooral een blik op onze toekomst. "Wij willen letterlijk vooruit en onze socialistische ideologie zal ons daarbij helpen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen