Leerstoel Fethullah Gülen aan KU Leuven niet verlengd, maar "niet onder druk van Turkije"

De KU Leuven heeft de Fethullah Gülen-leerstoel voor Interculturele Studies laten stoppen. Dat schrijft De Morgen. De Gülen-leerstoel kreeg in het verleden kritiek van Turkije, omdat dat land Fethullah Gülen beschouwt als het brein achter de mislukte staatsgreep in 2016. Maar volgens de universiteit is de leerstoel louter afgelopen om inhoudelijke redenen.

Het was in juli 2016 dat ons berichten bereikten van een poging tot staatsgreep in Turkije. Militairen hadden belangrijke strategische punten ingenomen, zoals luchthavens en bruggen.  Ze namen ook de staatszender in en riepen daar de staat van beleg uit. Met straaljagers en tanks probeerden ze president Erdogan omver te werpen. Maar die poging mislukte. President Erdogan raakte later ook herkozen als president.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn tienduizenden mensen gearresteerd, en hebben 150.000 mensen hun baan verloren. De Turkse overheid communiceerde snel wie volgens hen achter de staatsgreep zat: de islamitische prediker Fethullah Gülen.

Dat de KU Leuven een leerstoel had die de naam van Fethullah Gülen droeg, was voor Turkije een doorn in het oog.  De Fethullah Gülen-leerstoel  voor Interculturele Studies werkte rond interculturaliteit en de islam in Europa. Ze werd onder meer gefinancierd door het Intercultureel Dialoog Platform, een organisatie die aanleunt bij de Gülen-beweging. De universiteit belandde door de leerstoel op een zwarte lijst van de Turkse autoriteiten. En Turkije dreigde ermee de diploma's van de KU Leuven niet langer te erkennen. Na een gesprek tussen toenmalig rector Rik Torfs en de Turkse ambassadeur, gebeurde dat echter uiteindelijk niet. De leerstoel Fethulla Gülen bleef ook bestaan.

KU Leuven: "Leerstoel liep af, de universiteit laat zich niet onder druk zetten"

Maar nu is de leerstoel dus afgelopen. Na 10 jaar is de overeenkomst niet verlengd. Volgens de KU Leuven is dat louter om inhoudelijke redenen, en heeft die geenszins te maken met druk uit Turkije. "Dat leerstoelovereenkomsten aflopen, is de normale gang van zaken. Elk jaar lopen een tiental leerstoelovereenkomsten af die niet vernieuwd worden", klinkt het in een persbericht.

"Specifiek rond de Gülen-leerstoel achtte de KU Leuven het niet meer opportuun om de leerstoel te vernieuwen, omdat de interesse sterk was verminderd", gaat de universiteit verder. "Dat blijkt ook uit het verminderde aantal activiteiten van de leerstoel. In die omstandigheden heeft de KU Leuven dan ook beslist om geen nieuwe overeenkomst te sluiten. De beslissing om een leerstoel op te richten, stop te zetten of te vernieuwen wordt genomen door het bestuur van de KU Leuven en de betrokken faculteit op basis van inhoudelijke argumenten. Daarbij laat de KU Leuven zich niet onder druk zetten om een leerstoel net wel of net niet te organiseren", aldus de universiteit.

Meest gelezen