Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Stijging besmettingen in ons land is "algemeen fenomeen", Praag en Monaco worden rode zone

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is weer gestegen. In de week van 30 augustus tot 5 september kwamen er per dag gemiddeld 502 bevestigde besmettingen bij. Het Crisiscentrum spreekt van een "algemeen fenomeen". Buitenlandse Zaken past het reisadvies over corona vrijdagnamiddag bij. Onder meer Monaco en de regio rond de Tsjechische hoofdstad Praag kleuren rood. Herbekijk alle updates over het coronanieuws in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Pas als cijfers beter zijn, kan mondmaskerplicht in klas herbekeken worden"

De experten Marc Van Ranst, Boudewijn Catry en Erika Vlieghe zijn het erover eens dat er vandaag nog geen versoepeling van de coronamaatregelen op school ingevoerd kan worden. 70 artsen vragen in een open brief de opheffing van de mondmaskerplicht op de middelbare school, maar gezien de stijgende besmettingscijfers is dat niet aan de orde, klinkt het. "We gaan heus niet jaren met een mondmasker in de klas zitten, maar pas als de start van het nieuwe schooljaar goed verloopt, kan erover gepraat worden", zegt Marc Van Ranst in "De afspraak".

Lees het volledige artikel hier:

De coronacijfers op een rij

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is weer gestegen. In de week van 30 augustus tot 5 september kwamen er per dag gemiddeld 502 bevestigde besmettingen bij. Dat is een stijging van 13% in vergelijking met de week ervoor. Er zijn nu alles samen bijna 90.000 mensen in ons land besmet met het coronavirus.

Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum, die voortaan wekelijks is en niet langer 3 keer per week, spreekt professor Boudewijn Catry van een stijgende trend die al 5 dagen aanhoudt en van een "algemeen fenomeen", omdat de stijgingen zich bijna in alle provincies (mét uitzondering van Vlaams-Brabant, Luik en Luxemburg) voordoen en bij alle leeftijdscategorieën onder de 60 jaar. 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren er het hoogste aantal nieuwe besmettingen: gemiddeld 123 per dag, een stijging met 13% ten opzichte van de week voordien. Antwerpen volgt met gemiddeld 101 nieuwe gevallen per dag, dat is een stijging met 21% ten opzichte van de week voordien. 

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft toenemen: van 16 per dag naar 21 de voorbije week. "Het virus slaat dus nog altijd toe", benadrukt Catry. Het aantal overlijdens door COVID-19 daalt wel nog altijd: van 4 naar 2.

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum:

Paus groet gelovigen van dichtbij in Vaticaanstad

Paus Franciscus heeft op het binnenplein van het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad een menigte van enkele honderden mensen begroet. De leider van de Kerk hield daarbij geen rekening met het houden van anderhalve meter afstand en hij droeg geen mondmasker.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Coronacrisis laat zich voelen in Benidorm

Eind vorige week besliste Buitenlandse Zaken in ons land om heel Spanje, met uitzondering van Tenerife, als rode zone in te kleuren. Een streep door de rekening van Vlaamse overwinteraars en alle andere vakantiegangers, maar het heeft ook zware gevolgen voor de Spaanse economie. Want in normale tijden is september daar een prima maand voor de toeristische sector. Onze correspondent Sven Tuytens trok naar Benidorm. 

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Horecazaken hopen hun terrassen langer open te kunnen houden

Cafés en restaurants hopen dat ze de terrassen ook de komende maanden kunnen open houden. Veel klanten voelen zich veiliger als ze buiten kunnen zitten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Franse Gemeenschap wil dat culturele schooluitstappen weer mogelijk worden

De regering van de Franse Gemeenschap wil dat middelbare scholen snel opnieuw culturele uitstappen mogen doen. Door de coronapandemie zijn die tot nader order niet toegelaten.

De Franstalige onderwijsminister Caroline Désir (PS) en haar collega van Cultuur Bénédicte Linard (Ecolo) zullen de zaak donderdag aankaarten bij een voorbereidende vergadering voor de volgende Nationale Veiligheidsraad.

De scholen zijn op 1 september opnieuw voltijds open gegaan voor alle leerlingen. Maar om het risico op besmettingen te vermijden, zijn buitenschoolse activiteiten voor de middelbare scholen voorlopig nog niet toegelaten. De cultuursector, die een deel van haar inkomsten haalt uit schoolbezoeken, betreurde het verbod. Maar ook sommige pedagogen wezen op het belang van cultuuruitstappen in de vorming van scholieren.

Stijgende trend coronabesmettingen, maar minder ziekenhuisopnames van patiënten

De coronabesmettingen stijgen voor de vierde dag op rij nu en toch liggen er weinig patiënten op de covid-afdelingen van onze ziekenhuizen. Het UZ Gent heeft er zelfs geen enkele meer, en dat voor het eerst sinds 11 maart.

Ook de andere universitaire ziekenhuizen behandelen nog weinig coronapatiënten. UZ Leuven heeft er nog 4, terwijl dat er begin april nog 159 waren. In UZ Brussel zijn het er 6, daar komen ze van 113. In het UZA zijn er 10 patiënten, ter vergelijking in maart waren dat er 75.

Tsjechische hoofdstad Praag rode zone, net als Freiburg en delen Kroatië en Frankrijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw een aantal gebieden in Europa de status "rood" gegeven. Dat wil zeggen dat u er vanaf vrijdag 11 september om 16 uur niet langer naartoe mag en in quarantaine moet of u moet laten testen als u terugkeert.

Het meest opvallende in de nieuwe lijst is de regio rond de Tsjechische hoofdstad Praag en daarnaast ook het kanton Freiburg in Zwitserland. De Kroatische provincies Sibenik-Knin, Brod-Posavina, Zadar en Split-Dalmatië kleuren ook rood, net zoals Monaco en heel Roemenië. 

In Frankrijk worden een aantal nieuwe departementen opnieuw rood: de Ain, Corse-du-Sud, Côte d'Or, Essonne, Gard, Haute-Corse, Haute-Garonne, Seine-et-Marne, de Vaucluse en Yvelines. Ook de Franse eilanden Martinique in de Caraïben en Réunion in de Indische Oceaan zijn voortaan rood aangestipt. 

Spanje was al grotendeels rood, maar de Canarische eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma worden afgezwakt naar oranje. Dat is een verbetering. U mag daar naartoe, maar moet voorzichtig zijn en quarantaine of testen is aanbevolen als u terugkeert.

De Tsjechische hoofdstad Praag, een belangrijk toeristisch centrum, is vanaf vrijdag een rode zone.

Belgische proefpersonen coronavaccins vooralsnog gespaard van ernstige bijwerkingen

De zowat 130 Belgen die in het UZ Gent proefvaccins toegediend hebben gekregen die hen tegen COVID-19 moeten beschermen, zijn vooralsnog gespaard gebleven van problematische bijwerkingen.

Dat zegt dokter Isabel Leroux-Roels van het UZ Gent, nadat bekend is geraakt dat het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford bij een proefpersoon tot een ontsteking aan het ruggenmerg zou hebben geleid. Bij de tests van dat vaccin zijn geen Belgische proefpersonen betrokken.

Het nieuws over de bijwerking die een van de proefpersonen van AstraZeneca vertoont, raakte woensdag bekend. Het is evenwel nog niet zeker of myelitis, zoals de medische aandoening heet die tot een onderbreking van de proeven heeft geleid, veroorzaakt is door het vaccin. Dokters zullen dat onderzoeken voordat de studie kan worden verdergezet. Maar de ontwikkeling van het vaccin loopt alvast vertraging op.

Terwijl de ontwikkeling van het AstraZeneca-vaccin momenteel in een fase 3-studie aan grote groepen proefpersonen wordt toegediend, lopen in Gent fase 1- en fase 2-studies naar twee andere kandidaat-vaccins. Die worden uitgevoerd door het CEVAC (Centrum voor vaccinologie), dat verbonden is aan het UZ Gent. Het gaat om een vaccin van het Duitse bedrijf CureVac en een van het Amerikaanse Johnson&Johnson. Voor die eerste studie zijn al een 50-tal proefpersonen gevaccineerd, voor de tweede een 80-tal.

Lees het artikel over het AstraZeneca-vaccin hier:

VBO: "Coronacrisis bracht 66.000 Belgische bedrijven in de problemen"

Zowat 16 procent van alle Belgische bedrijven, of ongeveer 66.000 ondernemingen, is als gevolg van de coronacrisis in de financiële problemen gekomen. Het gaat om bedrijven die voor de crisis nog gezond waren, maar nu met een tekort aan liquiditeiten kampen.

Dat blijkt uit een omvangrijke studie van handelsinformatiekantoor Graydon in opdracht van werkgeversorganisatie VBO. De studie wijst ook uit dat zonder de steunmaatregelen van de overheid, het aantal bedrijven in moeilijkheden nog veel hoger zou liggen.

In dat geval, zonder steunmaatregelen, zou zelfs bijna de helft van de bedrijven (43,2 procent) nu een risico op sluiting vertonen. Daarbij zijn er ook wel bedrijven die al voor midden maart, toen het nieuwe coronavirus zijn opwachting maakte in Europa, met financiële problemen kampten.

Het zijn vooral kleinere en jonge ondernemingen die het zwaarst getroffen werden door de coronacrisis. Daarnaast zijn er ook verschillen per sector: zowat de helft van de horecabedrijven verkeert nu in moeilijkheden, en meer dan één op de vier in de transport en de recreatieve sector. Maar ook in andere en minder voor de hand liggende sectoren zoals de bouw, auto, textiel en handel heeft meer dan een derde van de ondernemingen het moeilijk.

Rusland start derde testfase coronavaccin

In de Russische hoofdstad Moskou is gestart met het toedienen van vaccinaties als onderdeel van de derde testfase van het coronavaccin "Spoetnik-V". Volgens viceburgemeester Anastassia Rakova werd het vaccin bij de eerste vrijwilligers geïnjecteerd. "Vandaag is niet alleen een belangrijke dag voor de stad, maar voor het hele land", klonk het woensdag.

Naar verluidt zouden al meer dan 35.000 Moskovieten zich als vrijwilliger hebben aangemeld en wordt er in een twintigtal ziekenhuizen in de stad gevaccineerd. Tegelijk start ook het inenten van de risicogroepen. Ondanks internationale scepsis werd er ongeveer een maand geleden groen licht gegeven voor een breed gebruik van het vaccin onder de bevolking.

Volgens het Russische ministerie van Gezondheid gebeurt de vaccinatie in twee delen: na een eerste prik krijgen de vrijwilligers na 21 dagen een tweede prik toegediend.

Na Jupille wordt werk donderdag ook neergelegd bij AB InBev in Leuven en Hoegaarden

De werknemers van de AB InBev sites in Leuven en Hoegaarden zullen donderdagochtend een solidariteitsactie houden, waarbij ook het werk wordt neergelegd, naar aanleiding van de staking die momenteel gaande is in Jupille. Dat meldt Kris Vanautgaerden, vakbondssecretaris van ACV, aan Belga.

"Het probleem is geen lokaal probleem. Ook in de Vlaamse vestigingen vindt de directie productie belangrijker dan de veiligheid en de gezondheid van haar werknemers."

"Voor ons is de veiligheid en gezondheid van de werknemers prioritair boven de productie, en dat signaal willen we uitzenden", zegt Vanautgaerden. Morgen/donderdag zal het werk daarom ook neergelegd worden bij de Vlaamse vestigingen van AB InBev, in Leuven en Hoegaarden. Na de sociale onrust bij de vestiging van Jupille, en de mislukte verzoeningsvergadering dinsdagavond, willen de werknemers hun steun betuigen en solidair zijn.

Vijf ex-collega's van Studio Brussel keren tijdelijk terug naar avondspits

Vijf gewezen collega's van Studio Brussel keren terug en helpen de radiozender uit de nood omdat alle medewerkers in quarantaine geplaatst zijn en zich moeten laten testen op het coronavirus. Siska Schoeters, Otto-Jan Ham, Linde Merckpoel, Tomas De Soete en Vincent Byloo keren daarom tijdelijk terug naar de avondspits. 

Studio Brussel maakte zondag bekend dat alle medewerkers in quarantaine geplaatst worden en zich moeten laten testen nadat twee medewerkers positief getest hadden op het virus. Het gaat in totaal om een 50-tal medewerkers. Maandag kwam daar nog een derde bevestigde besmetting bij. En presentator Michèle Cuvelier ligt ook ziek in bed.

Lees het volledige artikel hier:

Beleidsmakers ECB lijken meer vertrouwen te hebben in herstel

Verschillende beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) lijken meer vertrouwen te hebben in het herstel van de economie in Europa. Daarmee neemt de noodzaak voor monetaire stimulans af. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen bij de centrale bank. De ECB komt donderdag met zijn rentebesluit en nieuwe prognoses.

Naar verluidt zullen er weinig veranderingen te zien zijn als het gaat om de prognoses voor de inflatie en de productie. De economische groei zal naar verwachting iets hoger uitvallen dan geraamd. Dat komt dan vooral door de toename van de consumentenbestedingen.

De beleidsmakers zouden een verdere verruiming van het huidige opkoopprogramma van obligaties van 1,35 biljoen euro niet gerechtvaardigd vinden. Daarbij wordt uiteraard uitgegaan van de kennis van nu, waarbij veel onzekerheden boven de markt hangen. De ECB zou later dit jaar kunnen besluiten nog ruimhartiger te zijn met de opkoop van schulden. De sleutel van deze beslissing ligt in december, zo klinkt het.

Meer kinderarmoede door coronacrisis

Het Centrum voor Kind- en Gezinsondersteuning in Oostende heeft de kinderarmoede de afgelopen maanden zien toenemen. De stad heeft, in vergelijking met andere Vlaamse centrumsteden, sowieso al het meeste kinderen in armoede.

Lees het volledige artikel hier:

Supporters Zulte Waregem zullen door "slimme cabine" moeten wandelen: "Koorts? Gelieve om te keren!"

Komend weekend wordt er weer met publiek gevoetbald in eerste klasse. De voetbalclubs doen er alles aan om alles coronaproof te laten verlopen. Zo moeten de supporters van Zulte Waregem onder andere door een "slimme cabine" wandelen. Die cabine meet de temperatuur van de bezoeker en benevelt die persoon automatisch met ontsmettingsmiddel.

Lees het volledige artikel hier:

Ga na hoe druk het op de trein is met nieuwe app

De NMBS geeft via een nieuwe app voortaan mee aan reizigers hoe druk het op de trein is. Elke trein krijgt een kleurcode van groen tot rood. "MoveSafe" is voorlopig een aparte applicatie, maar op termijn wordt die geïntegreerd in de bestaande app van de NMBS waarin je ook tickets kunt kopen.

Lees meer in dit bericht:

Meest gelezen