"Mondmasker in de klas en geen op de speelplaats? Draai het alstublieft om", vraagt directrice uit Zeebrugge

Joke Knockaert, de directrice van het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Zeebrugge, heeft een open brief geschreven over de mondmaskerplicht op school. Ze vraagt om de mondmaskers te verplichten op de speelplaats, in plaats van in de klas. "In een klaslokaal verloopt alles veel gecontroleerder dan op de speelplaats", zegt Knockaert.

De directrice van het VTI in Zeebrugge is bezorgd. "Ik zie dat de leerlingen op de speelplaats heel dicht bij elkaar komen", zegt ze. "Daar dragen ze geen mondmasker. In de klas, waar ze allemaal veilig op afstand zitten, moeten ze er constant eentje ophebben. Heel leerlingen kruipen door dat mondmasker in hun schulp. Ik moest soms tot 5 keer toe vragen wat een bepaalde leerling zei, omdat hij zo stil praatte. Ik krijg ook klachten van ouders dat sommige leerlingen hun leerkracht niet verstaan door dat mondmasker."

"Niemand moppert over het dragen van zo'n mondmasker in de klas, maar ik merk dat het leerproces wel belemmerd wordt", gaat Knockaert voort. "Natuurlijk maak ik mij daar zorgen over."

Alles voor de veiligheid

De directrice stelt het nut van zo'n mondmasker niet in vraag. "Voor alle duidelijkheid: ik wil dat alles veilig verloopt op mijn school.  In mijn open brief stel ik de vraag om mondmaskers in de klas niet te verplichten. Een mondmasker dragen op de speelplaats lijkt me veel nuttiger, want daar heb je veel minder controle over de leerlingen. We hebben 4 toezichters voor 400 leerlingen. Dat zegt volgens mij genoeg."

"In de klas op zich kunnen we ons zodanig organiseren dat iedereen op een veilige afstand van elkaar zit. Waarom daar dan nog een mondmasker dragen?"

Meest gelezen