BELGA/DIRKX

Na drie jaar procederen dan toch eerste vondelingenschuif in het Brusselse Gewest

Ten laatste begin volgende week opent in de Brusselse gemeente Evere een vondelingenschuif. Drie jaar geleden verzette de toenmalige burgemeester zich tegen de plannen. Nu heeft de Raad van State die beslissing vernietigd. Initiatiefnemer vzw Corvia is tevreden dat er na Antwerpen nu ook in Brussel een vondelingenschuif wordt geopend. 

Drie jaar geleden, op 21 september 2017, zou de eerste vondelingenschuif op Brussels grondgebied openen. Het was de bedoeling dat ouders in een gebouw in Evere anoniem hun baby konden achterlaten en nog twee maanden de tijd kregen om op hun beslissing terug te komen. Maar dat zag de toenmalige burgemeester, Pierre Muylle (PS), niet zitten. Hij verbood diezelfde dag nog de opening van de vondelingenschuif. Vzw Corvia vocht deze beslissing aan bij de Raad van State die nu de beslissing van de toenmalige burgemeester vernietigde. "De Raad van State vernietigt de beslissing van de gemeente Evere van 21 september 2017 waarbij de opening voor het publiek van de 'vondelingenschuif' in de Lindestraat 405 te Evere wordt verboden”, klinkt het.

Elk kind heeft recht op een toekomst

Mathilde Pelsers, vzw Corvia

Vzw Corvia is blij dat de Raad van State hen heeft gevolgd. "Wij zijn hier heel tevreden mee", zegt Mathilde Pelsers. "We zijn blij dat we dit voor de Raad van State gewonnen hebben. Want elk kind heeft recht op een toekomst en daar is de Raad ons in gevolgd. Ik sta te popelen om de vondelingenschuif te openen, maar ik wacht nog op een gesprek met de burgemeester. 

Overleg burgemeester

In tegenstelling tot de vorige, heeft de huidige burgemeester Ridouane Chahid (PS) geen bezwaren tegen de komst van de vondelingenschuif. "Ik vind dat baby's altijd beter af zijn in een omkaderde omgeving dan op straat of in een vuilbak. Ik heb daarom contact opgenomen met de vzw Corvia om samen een oplossing te zoeken zodat zij hun activiteiten kunnen heropstarten", zegt de burgemeester. "Ik wil samen met hen bekijken hoe de vondelingenschuif in Evere kan werken. Daarnaast wil ik ook een duidelijk kader creëren over de manier waarop parket en politie op de hoogte worden gebracht en hoe de baby wordt ingeschreven in de gemeente."

Vondelingenschuif Antwerpen

De vondelingenschuif in Evere is de tweede in ons land. Ook in Antwerpen bestaat er een vondelingenschuif. Daar nam vzw Moeders voor Moeders 20 jaar geleden het initiatief. Intussen werden er 18 kinderen ingelegd, allen kregen de familienaam De Kleine. 

Meest gelezen