Noortje Palmers

Stan Van Samang dient een klacht in omdat naaktfoto's van hem circuleren, experten: "Die foto's delen is strafbaar"

Zanger Stan Van Samang dient een klacht in tegen onbekenden, omdat er al enkele dagen naaktbeelden van hem en twee andere bekende Vlamingen circuleren op sociale media. Wie de beelden publiceert, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. Ook wie de beelden doorstuurt, is strafbaar. "Mensen lijken niet te beseffen wat de impact daarvan is en hoe serieus justitie dat neemt", klinkt het bij strafrechtspecialisten.

Sinds vorige week worden via sociale media gretig naaktfoto's en -filmpjes gedeeld van verschillende bekende Vlamingen. De foto's circuleren in WhatsAppgroepen en worden zo razendsnel verspreid. Ook op de populaire video-app TikTok, die veel jonge kinderen hebben, duiken de foto's en video's op.

Het is onduidelijk hoe en waarom de foto's gepubliceerd werden, maar in de entourage van de betrokken BV's valt te horen dat ze in de val zijn gelokt.

Eén van de bekende Vlamingen treedt nu zelf naar buiten: zanger Stan Van Samang. Zijn advocaat Tom Bauwens laat weten dat hij net een klacht heeft ingediend met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter van Brussel.  

De rechter heeft ondertussen beslist dat de beelden niet mogen worden gepubliceerd. Wie dat wel nog doet, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. Ook technologiebedrijven hebben het bevel gekregen om de bewuste beelden te verwijderen en ze niet meer toegankelijk te maken.

De twee andere betrokken BV's hebben voorlopig geen klacht ingediend en komen er voorlopig niet zelf mee naar buiten. Omdat het over expliciete privé-beelden gaat, beslist VRT NWS om hun namen dan ook niet te noemen. 

Stan Van Samang waarschuwt iedereen, in het bijzonder de jeugd, om zeer omzichtig om te springen met intieme beelden. Hij verontschuldigt zich bij alle fans voor de commotie en zegt dat hij hoopt dat iedereen die ooit het slachtoffer werd van dergelijke feiten durft op te treden tegen "gewetenloze daders".

Bekijk hier advocaat Tom Bauwens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Stan Van Samang waarschuwt iedereen, in het bijzonder de jeugd, om zeer omzichtig om te springen met intieme beelden. Zoals Stan Van Samang heeft ervaren, kan elk vertrouwen beschaamd worden.

Tom Bauwens, advocaat Stan Van Samang

Tot 5 jaar cel voor wie beelden verspreidt

Verschillende strafrecht- en privacyspecialisten waarschuwen ondertussen voor de juridische gevolgen voor wie de foto's en filmpjes doorstuurt. "Er ligt een gigantische verantwoordelijkheid bij iedereen die de foto's doorstuurt naar vrienden in de hoop om goedkoop te scoren", klinkt het bij privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert. "Zijn we echt zo voyeuristisch ingesteld dat we als halve primaten reageren op schunnige beelden? Waar is ons ethisch kompas?"

Sinds 2016 is het verspreiden van seksueel expliciete beelden zonder toestemming van de betrokkene strafbaar: er staan straffen op tot vijf jaar cel. Wie de beelden verspreidt met kwaad opzet, bijvoorbeeld na een relatiebreuk, of uit winstbejag, bijvoorbeeld om meer mensen naar een website te lokken, riskeert zelfs geldboetes tot 80.000 euro.  

"Dit zijn zeer zware straffen", reageert advocate Christine Mussche. "Het is duidelijk dat de wetgever hier zeer zwaar aan tilt." Volgens Mussche is dat dan ook meer dan terecht. "De schade voor de betrokkenen is vaak gigantisch", zegt ze.

"Mensen die beelden van zichzelf doorsturen, beseffen vaak niet hoe kwetsbaar ze zich opstellen. Maar aan de andere kant beseffen mensen die zulke beelden verspreiden ook vaak niet hoe groot de gevolgen zijn en hoe zwaar dat bestraft wordt."

Mensen die beelden van zichzelf doorsturen, beseffen vaak niet hoe kwetsbaar ze zich opstellen. Maar mensen die zulke beelden verspreiden beseffen ook niet hoe zwaar dat bestraft wordt.

Christine Mussche, advocate

Mussche ziet, net zoals verschillende andere advocaten, dat het aantal dossiers met dergelijke klachten de laatste jaren fors toeneemt en dat justitie hier steeds zwaarder aan tilt.

Ook mediakanalen riskeren straffen

Ook nieuwsmedia die de beelden verspreiden, zijn strafbaar, benadrukt strafrechtadvocate Anne Marie De Clerck. "Het is echt verbazend om te zien hoe bepaalde media die beelden zonder gêne verspreiden en zo zelf strafbare feiten plegen." 

De Clerck benadrukt ook dat het geen verschil maakt of de betrokkenen onherkenbaar worden gemaakt. "Het Hof van Cassatie is hier duidelijk over: zodra de beelden worden verspreid, onherkenbaar of niet, wordt de seksuele integriteit van de betrokkenen aangetast en is de verspreider strafbaar."

Dinsdag  besliste de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen nog dat een satirische website de foto's onmiddellijk moest verwijderen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk. De foto's zijn ondertussen niet meer te zien op de website.

Het is echt verbazend om te zien hoe bepaalde media die beelden zonder gêne verspreiden en zo zelf strafbare feiten plegen.

Anne Marie De Clerck, advocate

Zit je met vragen rond dit onderwerp? Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen