Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook laatste actieve lid van de coördinatieraad van de oppositie in Wit-Rusland, de advocaat Maxim Znak, is opgepakt

In Wit-Rusland heeft het regime van president Aleksander Loekasjenko de coördinatieraad van de oppositie nu zo goed als ontmanteld. De advocaat Maxim Znak is het laatste lid van die raad die nu is opgepakt. Er blijft nog Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj over, maar die speelde geen actieve rol in de raad. Zij is niet opgepakt, maar wordt wel lastiggevallen door onbekenden.

Volgens zijn medewerkers hebben gemaskerde mannen de advocaat Maxim Znak opgepakt en weggevoerd. Dat is de traditionele manier waarop opposanten in Wit-Rusland worden opgepakt. Zondag was dat ook al het geval met Maria Kolesnikova, een ander lid van de overgangsraad of coördinatieraad die de oppositie in Wit-Rusland heeft opgericht. Gisteren probeerden Wit-Russische agenten om Kolesnikova de grens over te zetten naar Oekraïne, maar de vrouw verzette zich en is dan weggevoerd. Ze zou nu worden vastgehouden in een gevangenis in Minsk.

Maxim Znak was het laatste lid van die overgangsraad dat nog op vrije voeten was. De overigen zijn de voorbije week ofwel gearresteerd ofwel naar het buitenland gedeporteerd of weggejaagd. Er is nog wel een lid over: de Nobelprijswinnares Literatuur Svetlana Aleksijevitsj, maar die speelde geen echt actieve rol in die oppositieraad. Ze werd wel al ondervraagd door de politie, maar niet opgepakt. Blijkbaar wordt ze wel lastiggevallen met anonieme telefoontjes en heeft ze journalisten gevraagd om naar haar appartement te komen omdat iemand er probeerde binnen te geraken. (Lees verder onder de foto.)

Nobelprijswinnares voor Literatuur Svetlana Aleksijevitsj op weg naar haar ondervraging vorige week.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De voorbije week heeft het regime van president Aleksander Loekasjenko zowat alle leden van die raad geneutraliseerd. Toch is het de vraag of dat het massale protest zal smoren. Dat bleek alleszins niet zondag toen opnieuw tienduizenden mensen in Minsk betoogden voor het vertrek van Loekasjenko.

Domino-effect van Minsk naar Moskou?

Volgens het Russische persbureau RIA zou president Loekasjenko volgende maandag 14 september naar Moskou reizen om steun te zoeken. 

Als Wit-Rusland valt, dan is Rusland daarna aan de beurt

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko

Zitten Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin ideologisch dan wel op dezelfde tak, dan is de persoonlijke relatie de voorbije jaren toch verzuurd. Loekasjenko herhaalde gisteren evenwel zijn waarschuwing dat "als zijn regime valt, Rusland (lees: Poetin) dan aan de beurt zal zijn". 

Nu heeft Poetin Loekasjenko niet nodig om dat te weten, maar beide landen hebben een lange historische en strategische band. Poetin wil die banden graag verder aanhalen en zijn land verder integreren met Wit-Rusland en Loekasjenko is daar wellicht toe bereid (of heeft weinig keuze). Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja waarschuwde gisteren vanuit Litouwen evenwel dat een toekomstige democratische regering in Wit-Rusland alle verdragen die Loekasjenko nog mocht sluiten, zou verscheuren. 

Meest gelezen