Alexander Dumarey

Planeet Frank: onze weerman bijt zijn tanden stuk op vlees en ziet alle kleuren van de regenboog

In de zesde Planeet Frank kijken we in verwondering naar een regenboog en proberen we de kleuren te ontrafelen. We proeven groenten, zuivel en vlees. Hoe zit dat met de koolstofvoetafdruk? Kunnen vegetariërs de aarde redden? En tot slot beginnen we te tellen. Met hoeveel zijn we? Moeten we nog altijd spreken over de bevolkingsexplosie of krijgen we minder kinderen dan vroeger? Alweer een heel gevarieerde klimaatpodcast in een montage van Christine Van Tichel.

Beluister deze aflevering van Planeet Frank hier:

Het was nog maar eens een warme zomer met in augustus een knoert van een hittegolf en meer dan 1.000 extra overlijdens. De klimaatopwarming is een tikkende tijdbom. Er komen almaar meer signalen dat het de verkeerde kant opgaat.

Terwijl de ogen van de media gericht zijn op fossiele brandstoffen, zijn er nog andere bronnen van broeikasgassen. Een groot deel van het aardoppervlak wordt gebruikt voor de productie van dierlijk voedsel voor vee. Koeien vormen de blazersafdeling van het klimaatorkest.

Wijzelf zijn natuurlijk de grootste vervuilers van de planeet. En dus is het belangrijk om te weten met hoeveel mensen we in de toekomst zullen zijn. Demograaf Sylvie Gadeyne geeft tekst en uitleg.

Maar in Planeet Frank wordt ook naar boven gekeken. Naar de hoofdregenboog. Naar de bijregenboog. En naar de band van Alexander.

Heb je zelf een vraag over het klimaat of het weer voor Frank? Dan kan je ze stellen via planeetfrank@vrt.be of via sociale media met #planeetfrank. Of je kan het formulier hieronder invullen. 

Meest gelezen