Professoren willen 1 miljoen euro inzamelen voor kinderen in kansarmoede: "Zij zijn het zwaarst getroffen door corona"

Meer dan 180 professoren van de Vlaamse universiteiten willen samen 1 miljoen euro inzamelen voor kinderen en jongeren uit kansarme gezinnen. Ze doen dat met de grote solidariteitsactie "1000 x 1000". Volgens de professoren zijn kansarme kinderen het hardst getroffen door de coronacrisis. Ze roepen daarom alle academici op om massaal 1000 euro te storten voor drie verschillende projecten van de Koning Boudewijnstichting, waaronder het Kinderarmoedefonds. 

"Beste collega, de impact  van de COVID-19-crisis op de samenleving is ongelijk verdeeld." Zo begint de brief die een groep professoren schreven naar hun collega-academici. Ze zijn ervan overtuigd dat kinderen en jongeren uit kansarme gezinnen het hardst getroffen zijn door de coronacrisis. Daarom willen ze samen 1 miljoen euro inzamelen via de solidariteitsactie "1000x1000". Ze roepen academici op om massaal elk 1000 euro te storten. 180 professoren, onder wie ook de 5 rectoren in Vlaanderen, deden dat al.

Het geld gaat naar drie acties van de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om het Kinderarmoedefonds, maar ook "Boost", een project dat jonge talenten uit sociaal-economisch kwetsbare milieus wil ondersteunen. Daarnaast begeleidt het project "Kleine Kinderen, Grote Kansen" mensen in het onderwijs om beter om te gaan met kansarmoede.

In een filmpje op YouTube roept professor Marnix Beyen (UAntwerpen) op om geld te storten voor de solidariteitsactie. Lees verder onder de video.

"De kloof tussen arm en rijk is groter geworden door de coronacrisis", zegt Bea Cantillon van de Universiteit van Antwerpen in "De Ochtend" op Radio 1. "De mensen die zijn getroffen door werkloosheid zijn bijvoorbeeld meestal mensen met lage lonen of een lage scholing. Het zijn ook die mensen die straks van een tijdelijke naar een definitieve of langdurige werkloosheid zullen gaan", zegt Cantillon. "Het is ook duidelijk dat hun kinderen het moeilijker hebben gehad met de lockdown. Ze moesten thuisblijven in kleine appartementen en hadden vaak geen internettoegang." Daarentegen hadden sommigen die het al goed hadden, het nóg beter tijdens de lockdown. "De 25 procent rijkste gezinnen hebben tot 30 procent van hun inkomen kunnen sparen tijdens de lockdown. Omdat ze niet op restaurant konden gaan, geen kleren konden kopen enzovoort. Het is duidelijk dat de coronacrisis de samenleving op een ongelijke manier treft", zegt Cantillon.

Het relancebeleid na de coronacrisis zal veel geld kosten, maar de dimensie van ongelijkheid moet in rekening worden genomen

Bea Cantillon, Universiteit Antwerpen

Naast de solidariteitsactie komen de professoren ook met een pleidooi voor meer solidariteit in de samenleving. "We doen een oproep voor structurele hervormingen. Denk aan de pensioenhervorming bijvoorbeeld. Op het moment van de regeringsvorming lijkt het ons goed om dit signaal mee te geven. Het relancebeleid zal veel geld kosten en dat moet gebeuren. Maar de dimensie van ongelijkheid moet absoluut mee aan boord worden genomen", aldus Bea Cantillon.

Vicerector Universiteit Hasselt: "We willen een nieuwe sociale aanpak"

Limburg is een van de provincies die het meest getroffen worden door kansarmoede. Ook kinderen in Limburg lijden dus zeker onder de coronacrisis. Daarom is Universiteit Hasselt enthousiast om mee te doen aan de actie 1000X1000.

“De actie toont dat we zelf ook een inspanning willen doen, maar eigenlijk willen we een nieuwe sociale aanpak van de politici”, zegt vicerector Jean-Michel Rigo van Universiteit Hasselt. “Enkel een structurele aanpak kan op lange termijn een verschil maken. Kansarme jongeren zijn bijvoorbeeld vaak laaggeschoold. Hun opleiding moet worden aangepast zodat ze wel mee kunnen in de nieuwe economie.”

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over Gezinsondersteuning Kapoentje in Oostende:

Videospeler inladen...

Meest gelezen