SP.A verandert binnenkort van naam en gaat "Vooruit" heten

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft van zijn partijbureau het mandaat gekregen om de partijnaam te veranderen in "Vooruit". Volgens Rousseau is het de bedoeling om de partij om te vormen in "een beweging met het vizier op de toekomst". De naamsverandering moet in december rond zijn.

"De komende maanden gaan we het project Vooruit samen vormgeven. Vooruit wordt meer dan een nieuwe naam", zegt Rousseau. "Het wordt een beweging met het vizier op de toekomst waarmee we alle progressieve Vlamingen willen samenbrengen en op een nieuwe, positieve manier aan politiek willen doen."

De naam SP.A (Socialistische Partij Anders of Sociaal Progressief Alternatief) dateert van 2001 en kwam er op initiatief van toenmalig partijvoorzitter Patrick Janssens.

Vooruit is dan ook een knipoog naar ons verleden, maar met het vizier op de toekomst

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

"Sinds ik voorzitter werd, zijn we meteen begonnen met de partij te vernieuwen tot een socialistische beweging", aldus Rousseau. "Achter de schermen zijn we al maanden hard aan het werk om onze organisatie te vernieuwen en te professionaliseren. Om van een klassieke partij een échte beweging te maken, die vecht tegen de verstarring in de politiek en mensen opnieuw verbindt in een positief, ambitieus en hoopgevend toekomstproject."

"Vooruit is dan ook een knipoog naar ons verleden, maar met het vizier op de toekomst", luidt het nog.

Opvallend: op 30 april hield Rousseau nog zijn traditionele toespraak in een digitale talkshow, en die heette Vooruit TV. Dat heette toen nog een verwijzing naar de Gentse Vooruit, waar de socialistische partijvoorzitter zijn toespraak houdt aan de vooravond van 1 mei. Ook op de Facebook-pagina van de partij staat al heel prominent de hashtag "Allemaal Samen Vooruit".

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de geschiedenis van Vooruit (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Kunstencentrum Vooruit is niet opgezet met naamsverandering

Het Gentse kunstencentrum Vooruit is niet opgezet met de naamsverandering van de Vlaamse socialisten. Zij vrezen voor naamsverwarring en gaan hun protest overmaken aan de SP.A.

"De naam Vooruit is bijna 40 jaar onlosmakelijk verbonden met het Gentse kunstencentrum", klinkt het in een persbericht. "Artiesten, publiek en medewerkers hebben er inhoud en uitstraling aan gegeven. Vooruit is uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gekende en gewaardeerde merknaam van het kunstencentrum dat zijn programma bouwt rond sociale en ecologische waarden."

"Vooruit ontwikkelt een programma rond podiumkunsten, muziek, literatuur en nightlife en doet dit los van partijpolitiek en in alle onafhankelijkheid. Om de toekomst van het kunstencentrum te vrijwaren is daar de voorbije decennia naar gestreefd, in geïnvesteerd en voor gestreden. Het gebruik van dezelfde naam door de politieke partij doet afbreuk aan die inspanningen en zal leiden tot naamsverwarring."

Bekijk hier de aankondiging die Conner Rousseau postte op Instagram:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met politicoloog Carl Devos over de naamsverandering van SP.A: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen