Videospeler inladen...

Veelbelovend kandidaat-coronavaccin van farmareus AstraZeneca en Universiteit Oxford even "on hold"

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford zetten hun proeven met een kandidaat-coronavaccin tijdelijk on hold. Een van de proefpersonen heeft mogelijk ongewenste bijwerkingen gekregen van het vaccin en dat moet nu eerst onderzocht worden. Europa heeft 300 miljoen dosissen van dit vaccin gereserveerd, een deel daarvan is voor ons land. "Je kan het risico niet nemen", zegt viroloog Johan Neyts. "Maar dit is standaardprocedure."

De hele wereld kijkt reikhalzend uit naar de ontwikkeling van een coronavaccin. Een van de veelbelovende kandidaten is het vaccin waar de Universiteit van Oxford en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca aan werken. Onlangs nog bleek uit de eerste resultaten dat het vaccin "een robuuste reactie van afweer" geeft. 

Hun kandidaat-vaccin zit in de derde - en laatste - fase, nadat het de vorige fases succesvol doorlopen heeft. Nu krijgen 30.000 proefpersonen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika óf het vaccin óf een placebo. Het is ook voor dit vaccin dat de Europese Commissie overeengekomen is dat er 300 miljoen dosissen gereserveerd worden voor de verschillende Europese lidstaten als blijkt dat het vaccin werkt. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Maar die derde fase is momenteel on hold gezet, nadat een van de proefpersonen ongewenste bijwerkingen heeft gekregen. Een onafhankelijk onderzoeksteam zal nu de data onderzoeken en dan zal bepaald worden of de proeven hervat kunnen worden. 

De zowat 130 Belgen die in het UZ Gent proefvaccins toegediend hebben gekregen die hen tegen COVID-19 moeten beschermen, zijn vooralsnog gespaard gebleven van problematische bijwerkingen. Dat zegt dokter Isabel Leroux-Roels van het UZ Gent, nadat bekend is geraakt dat het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford bij een proefpersoon tot een ontsteking aan het ruggenmerg zou hebben geleid. Bij de tests van dat vaccin zijn geen Belgische proefpersonen betrokken.

Hoe wordt zo'n vaccin gemaakt? 

Een vaccin kan op verschillende manieren gemaakt worden. Bij dit vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt een bestaand, onschuldig virus gebruikt als "taxi". Deeltjes van het coronavirus worden daarin ingebouwd. Andere technieken zijn bijvoorbeeld om met het virus zelf (een afgezwakte of dode variant ervan) te werken of om het coronavirus "na te bouwen" met eiwitten om zo het afweersysteem te trainen. 

Wereldwijd zijn er bijna 200 verschillende groepen bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin. Wanneer we een vaccin mogen verwachten, is moeilijk te voorspellen. Krijgen we het nog in 2020 of zal het toch voor volgend jaar zijn? Lees hier meer over die voorspellingen. 

Het is niet abnormaal dat er af en toe zo'n pauze ingelast wordt bij de ontwikkeling van een vaccin - in het geval van het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford is het al de tweede keer. Volgens AstraZeneca is dit "routine". "Bij grote onderzoeken komen ziektes af en toe voor, maar we moeten dit zorgvuldig controleren", klinkt het bij de Universiteit van Oxford. Verwacht wordt dat de proeven over een paar dagen hervat kunnen worden. 

Bij grote onderzoeken komen ziektes af en toe voor, maar we moeten dit zorgvuldig controleren

Universiteit van Oxford

Viroloog Johan Neyts: "Standaardprocedure"

Dat het wel vaker gebeurt dat een studie tijdelijk stopgezet wordt, is niet abnormaal, klinkt het ook bij viroloog Johan Neyts. "Dat is eigenlijk een standaardprocedure. Het kan zijn dat er bij die 30.000 proefpersonen toevallig iemand zit die een probleem ontwikkelt. Dat kan losstaan van het vaccin, maar je kan het risico niet nemen."

Het kan zijn dat er bij die 30.000 proefpersonen toevallig iemand zit die een probleem ontwikkelt

Viroloog Johan Neyts

Hoe gaat het nu verder? "Het DSMB, het data and safety monitoring board, bekijkt dit nu en spit de zaak uit. Dan zal er geconcludeerd worden of de bijwerkingen te wijten zijn aan het vaccin en of dat dan ernstig genoeg is om te stoppen of niet. Het zijn uiteindelijk de regulatoire overheden die beslissen of de studie voortgezet wordt of niet. Stel dat de bijwerking heel ernstig is en toe te schrijven is aan het vaccin, dan kan dat eventueel wel een probleem zijn. Hypothetisch gezien kan het zijn dat de studie dan stopgezet wordt en dan is alles voor de vuilnisbak." 

Het is moeilijk om te zeggen wanneer het vaccin klaar zal zijn

Viroloog Johan Neyts

Neyts roept op om niet te panikeren. Maar tegelijk vraagt hij ook om realistisch te zijn. "Er worden allerlei tijdslijnen opgegeven, maar men moet de studies nog doen. Het kan zijn dat het allemaal niet zo vlot loopt of dat er vertragingen zijn. Het is moeilijk om te zeggen wanneer het vaccin klaar zal zijn."

Gisteren nog schreven negen grote Amerikaanse en Europese farmabedrijven - waaronder AstraZeneca - dat ze hun vaccin alleen op de markt zullen brengen als ze alle fases van het klinisch onderzoek doorlopen hebben en het vaccin veilig blijkt. "We willen jullie duidelijk maken dat we potentiële COVID-19-vaccins ontwikkelen en testen in overeenstemming met de hoge ethische standaarden en de wetenschappelijke principes", klinkt het. "De veiligheid en het welzijn van gevaccineerde mensen is onze topprioriteit."

BEKIJK: Waarom moeten we zo lang wachten op een vaccin tegen het coronavirus? Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt het uit:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen