Vilvoorde versoepelt mondmaskerplicht: "Enkel nog waar het echt moet"

Vanaf morgen moet je in Vilvoorde niet overal meer een mondmasker dragen. Alleen nog in de drukke straten in het centrum, op de wekelijkse markten en in de buurt van scholen voor en na schooltijd blijft het dragen van een mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Enkel in de Leuvensestraat, de Guldenschaapstraat, de Nowélei, de Portaelstraat en op de Grote Markt zal je nog de hele tijd een mondmasker moeten dragen wanneer je op straat loopt. Ook op de wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt op de Rooseveltlaan blijft het dragen van een mondmasker voor mensen vanaf 12 jaar verplicht. Net als voor en na schooltijd in de buurt van scholen. Verder ben je steeds verplicht een mondmasker op zak te hebben.

Draagvlak bij de mensen behouden

De timing van de versoepeling van de mondmaskerplicht is best opvallend, want in Vilvoorde komen er momenteel nog steeds vrij veel nieuwe besmettingen bij. Volgens de meest recente cijfers van het wetenschappelijk instituut Sciensano werden er in de afgelopen 7 dagen zo'n 53 extra mensen per 100.000 inwoners besmet met het coronavirus. Ruim het dubbele van het alarmniveau dat op 20 positieve gevallen per 100.000 inwoners ligt. "We gaan kordater worden en ook kordater optreden daar waar het absoluut moet", zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). "We moeten weliswaar op lange termijn het draagvlak van het mondmasker kunnen behouden, daarom willen we nu versoepelen op plaatsen waar een mondmasker niet echt nodig is. Toch willen we verder de puntjes op de i zetten, want we hebben - net als in Brussel - nog steeds slechte cijfers in de stad", geeft hij toe.

Meest gelezen