Katoen en textiel vormen een van de belangrijkste producten in Xinjiang.

VS verbiedt invoer katoen en landbouwproducten uit Chinese regio Xinjiang, wellicht door gevangenen geproduceerd

De Amerikaanse regering gaat de invoer van producten uit de westelijke Chinese regio Xinjiang verbieden. Daar zitten een miljoen mensen van de Turks-Oeigoerse minderheid in concentratiekampen waar ook dwangarbeid verricht wordt. Tenzij aangetoond wordt dat die producten niet door gevangenen gemaakt worden, zouden ze niet langer op de Amerikaanse markt mogen komen.

De Amerikaanse douane werkt op basis van een wet die de invoer en handel van producten die wellicht door dwangarbeiders, slaven of kinderen gemaakt worden, aan banden legt. Die wet omvat ook mensenhandel, kinderarbeid en andere schendingen van de mensenrechten.

In het geval van Xinjiang gaat het vooral om katoen, textiel en fruit en groenten, vooral dan producten op basis van tomaten. Eerder had het Amerikaanse Congres een wet besproken waarbij men er vanuit gaat dat alle producten in Xinjiang verdacht zijn, tenzij er bewijs is dat die niet het gevolg zijn van dwangarbeid. Toch zijn er ook berichten dat Oeigoeren en andere gevangen inwoners van Xinjiang verplicht werk verrichten in fabrieken elders in China en dat zou een achterpoortje in de Amerikaanse wet kunnen zijn.

Xinjiang ligt in het westen van China in Centraal-Azië. Officieel is het een autonome regio ten noorden van Tibet, maar in de praktijk zijn er grote spanningen tussen de oorspronkelijke islamitische Oeigoeren, Kirgiezen en Kazachen enerzijds en de ingeweken Han-Chinezen anderzijds. Tot een miljoen moslims zouden er in "opvoedingskampen" zitten, volgens Peking om hen te "deradicaliseren" van jihadistische opvattingen. Volgens China is dat nodig om het terrorisme te bestrijden. Er zijn in Xinjiang weliswaar enkele kleinere aanslagen geweest, meestal met messen, maar in de praktijk is er een erg strikte militaire controle over de regio, die veel weg heeft van een militaire bezetting.

Veel mensen zouden bovendien worden opgepakt zonder enig bewijs van betrokkenheid bij terreur, omdat ze baarden of sluiers dragen en er zijn berichten over gedwongen sterilisatie van moslimvrouwen. Moskeeën en andere islamitische instellingen worden strikt aan de leiband gehouden. Ook worden de lokale cultuur en identiteit ondergraven, onder meer door het verwoesten van monumenten, begraafplaatsen en oude stadscentra zoals in de oasestad Kashgar op de Zijderoute. 

De voorbije dagen was er ook kritiek op de filmproducent Disney omdat de nieuwe film "Mulan" deels geproduceerd zou zijn in Xinjiang en omdat er in de aftiteling een speciale dankbetuiging is voor de lokale veiligheidsdiensten in Xinjiang.

Het Chinese leger is massaal aanwezig in de westelijke regio Xinjiang.
AP2009

Meest gelezen