Zes voorzitters Vivaldi-partijen en koning testen negatief, tot 18 september geen fysieke formatievergaderingen

De partijvoorzitters van SP.A , PS, MR, CD&V, Groen en Ecolo en hun medewerkers hebben negatief getest voor het coronavirus. Dat heeft preformateur Conner Rousseau (SP.A) meegedeeld via Twitter. Vóór 18 september zijn er geen fysieke vergaderingen en wordt er "op afstand" verder gewerkt. Ook koning Filip heeft negatief getest, heeft het Paleis vanmiddag meegedeeld.

Gisteren liet preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) weten dat hij besmet is met het coronavirus. Daarop hebben alle voorzitters van de Vivaldi-partijen beslist om zich ook te laten testen. Het resultaat blijkt negatief, zo blijkt vanmorgen. Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), die Egbert Lachaert vervangt als partijvoorzitter heeft negatief getest.

Toch blijft iedereen in quarantaine, om elk risico uit te sluiten.  "Geen fysieke vergaderingen vóór 18/9", twittert Rousseau nog.

Met preformateur Egbert Lachaert gaat het momenteel iets minder goed. Hij voelt zich naar eigen zeggen koortsig en futloos.

Wat dit nu betekent voor de regeringsvorming is nog niet helemaal duidelijk. Normaal moeten Lachaert en Rousseau volgende vrijdag bij koning Filip verslag uitbrengen van hun vorderingen. Volgende week donderdag (17 september) is normaal de deadline, want dan zou huidig premier Sophie Wilmès het vertrouwen vragen voor haar restregering.

Vanmorgen heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet bij Bel-RTL aangegeven dat voor wat hem betreft kan worden geschoven met de deadline. Het kabinet van premier Wilmès laat weten aan het persagentschap Belga dat de vertrouwensstemming op 17 september kan worden uitgesteld als daarvoor een meerderheid in de Kamer wordt gevonden.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wijst erop dat de quarantaineregels alleen gelden voor wie op minder dan 1,5 meter van preformateur Lachaert heeft gezeten tijdens de vergadering met de partijvoorzitters van gisteren. Wie ver genoeg heeft gezeten en negatief heeft getest, zou dus wél nog kunnen vergaderen voor 18 september. Voorwaarden zijn wel dat er genoeg afstand wordt gehouden en dat er wordt vergaderd in een goed geventileerde ruimte. 

"Momenteel zijn de medewerkers online bezig verder te werken op de inhoudelijke teksten", deelt preformateur Rousseau mee in een videoboodschap. "Morgen zitten we met de voorzitters opnieuw online samen om het verdere proces te bekijken."

Bekijk hieronder de videoboodschap van Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Riadh Bahri uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen