Vrij zeldzame zwarte ooievaar krijgt vandaag vrijheid in Merelbeke

Vanmiddag mag een zwarte ooievaar in de Scheldevallei in Merelbeke opnieuw de vleugels openslaan. Een zwarte ooievaar is vrij zeldzaam in Vlaanderen. Het dier werd verzwakt aangetroffen in Zelzate en kreeg in het vogelopvangcentrum (VOC) van Merelbeke extra voedsel.

Een bezorgde Zelzatenaar vond de vogel vorige week vrijdag op de oprit van zijn woning. Het beestje was sterk verzwakt en uitgehongerd. Het Wildlife Taxi Team pikte de vogel op en bracht het naar het VOC in Merelbeke. “Het is pas de tweede keer in meer dan tien jaar dat we een zwarte ooievaar opvangen”, zegt Nick De Meulemeester. “De vorige zwarte ooievaar was een volwassen exemplaar dat ontsnapt was uit gevangenschap. Nu is het een jonge vogel, vermoedelijk deze lente geboren.”

Zeldzaam in Vlaanderen

De zwarte ooievaar komt in ons land vooral in het zuidelijke landsdeel voor. “In Wallonië heb je een honderdtal broedkoppels. In Vlaanderen komen ze maar heel zelden voor. Vermoedelijk komt deze vogel uit Centraal Europa. Vooral in Tsjechië en Polen leven veel zwarte ooievaren. Die trekken dan via Duitsland en de Deltawerken in Nederland naar het zuiden.”

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De zwarte ooievaar wordt vandaag vrijgelaten in de Scheldevallei in Merelbeke. Daar vindt het jonge dier voldoende voedsel en hoeft het zich geen zorgen te maken over windturbines of hoogspanningskabels. “De vogel is voldoende aangesterkt. Op vijf dagen tijd is hij maar liefst 600 gram aangekomen. Dat is echt veel", zegt Nick De Meulemeester. "Een volwassen exemplaar weegt maar goed drie kilogram. We moeten opletten dat hij niet te zwaar wordt. Hij moet nog kunnen vliegen, of hij geraakt tegen de winter niet in Afrika”, lacht hij.

Meest gelezen