Radio 2

80 melkveehouders voeren actie bij Milcobel in Langemark: "Prijs voor onze melk is veel te laag"

In Langemark hebben 80 melkveehouders geprotesteerd bij de fabriek van Milcobel. Daar maken ze ijsjes, kazen en nog andere melkproducten. De melkveehouders zijn kwaad, omdat ze minder geld krijgen voor hun melk dan hun collega's die aan andere melkerijen leveren.

De ontevreden melkveehouders kunnen niet zomaar van melkerij veranderen, omdat ze aandelen hebben bij Milcobel. Dat betekent dat ze afspraken hebben met het bedrijf dat zij zeker hun melk aan Milcobel zullen leveren. 2.000 melkveehouders hebben zo'n afspraak, maar een groep jonge boeren uit de Westhoek is het beu dat de prijs laag blijft. Daarom zijn die melkveehouders vanmorgen met tractoren naar Langemark getrokken.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Grimmige sfeer

De sfeer was even grimmig, maar dan mochten verschillende melkveehouders gaan praten met de nieuwe baas van Milcobel. "Ik ben naar binnen geweest om te onderhandelen", zegt Stefaan Vandecasteele uit Koekelare. "Onze CEO zit nog maar 3 maanden aan het stuur. Ik begrijp dat hij de problemen niet onmiddellijk kan oplossen, maar wij zijn al bijna 1 jaar onderbetaald. Daarom trekken we vandaag nog maar eens aan de alarmbel. We willen dat hij werk maakt van het probleem. Als dat niet lukt, staan we hier binnenkort weer. Niet met 80 melkveehouders, maar met 800!" 

Ondertussen is de actie afgelopen. De melkveehouders wachten af en zijn met hun tractoren weer naar huis vertrokken.

Radio 2

Meest gelezen