Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Mamie Ama Nkatia-Boatema

Elke week laat onze correspondent in de VS Björn Soenens een gewone man of vrouw in Amerika aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, geel of bruin of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week het verhaal van Mamie Ama Nkatia-Boatema.

Ze is 36 jaar, is gepokt en gemazeld als ober, en woonde tot voor kort in Brooklyn, New York. Maak kennis met Mamie Nkatia-Boatema. Mamie groeide op in Maplewood, New Jersey. Haar ouders kwamen uit Ghana naar Amerika. Mamie werd in de VS geboren. Maar ze voelt zich niet meer thuis in Amerika. 

Ze had een droom: een eigen bar en restaurant opstarten. De plannen waren erg concreet om te verhuizen naar Asheville, een soort hippe enclave in North Carolina. Maar de coronacrisis gooide op het laatst nog roet in het eten, en de financiers haakten af.

Mamie vindt het lastig om een zwarte vrouw te zijn in Amerika. Ze heeft het gevoel dat ze altijd beter moet presteren dan witte Amerikanen voor ze aan de bak kan komen of wordt opgemerkt. "Ik moet me altijd opnieuw bewijzen", zegt ze. "Ik ben het moe."

Mamie leerde ik kennen als ober in mijn buurtbar. Ze kwam op me over als blij en optimistisch. Maar als je wat doorvraagt, komt haar somberheid bovendrijven. Ze is het racisme in Amerika beu. Het maakt haar verdrietig. "Ook de goedbedoelende, progressieve Amerikanen zitten vol vooroordelen", zegt ze. "Ik heb het gehad met ze."

De achterstelling, een leven lang geconfronteerd worden met haar zwarte kleur, heeft haar uitgeput. Ze verlaat Amerika en gaat in Cambodja wonen, waar ze vrienden heeft. Net voor ze vertrok, wilde ze nog haar verhaal doen voor onze camera. 

Mamie gelooft niet dat het racisme of de discriminatie nog tijdens haar leven zal verdwijnen. Ze snakt zo hard naar liefde en erkenning. Het doet bijna pijn als je het haar ziet vertellen. Oog in oog met Mamie Ama Nkatia-Boatema. 

Bekijk hier de video:

Videospeler inladen...

VRT-correspondent Björn Soenens komt op zijn talloze reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent die kronieken graag op. De korte video's (gefilmd door Daan Wallis) over al die verschillende Amerikanen zijn min of meer een staalkaart van de VS: een doorsnee van die enorme diversiteit aan mensen. 

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze voor zichzelf en voor hun land? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? Terwijl ze recht in de camera kijken, luchten ze hun hart. Bijna altijd worden ze lukraak op straat aangesproken, zonder voorkennis over wie ze zijn. Hun openhartigheid is vaak verbazingwekkend. Hun verhalen zijn een soort kralenketting, een kleine volksgeschiedenis van de VS.

Meest gelezen