Videospeler inladen...

Libanese president over nieuwe brand in haven Beiroet: "Sabotage" of "nalatigheid" is mogelijke oorzaak 

Volgens de Libanese president Michel Aoen ligt "sabotage, "een technische fout" of "nalatigheid" aan de oorzaak van de recente brand. Nauwelijks vijf weken na de enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet, is daar opnieuw een zware brand uitgebroken in de haven. Er zijn voorlopig geen gewonden gevallen, maar veel getraumatiseerde inwoners raakten in paniek. 

"De brand van vandaag kan een daad van moedwillige sabotage zijn, of het resultaat van een technische fout (...) of nalatigheid", zei de Libanese president Michel Aoen bij de start van een bijeenkomst van de hoge raad voor Defensie. "In elk geval moet de oorzaak zo snel mogelijk bekend zijn en de verantwoordelijken moeten verantwoording afleggen."

De brand is ondertussen grotendeels geblust, maar er hangt nog erg veel rook. Er werden onder meer helikopters van het leger uitgestuurd om de brand te blussen. Volgens het Libanese leger woedde de brand in een opslagplaats van motorolie en autobanden. Maar ook een opslagplaats waar het Rode Kruis voedselhulp stockeerde werd getroffen door de brand. De hulporganisatie vreest voor een verstoring van haar humanitaire operaties, die extra nodig zijn na de vorige explosie van 4 augustus in de haven.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw brand in haven

Niet veel meer dan een maand na de verwoestende ontploffing in Beiroet is in de haven van de Libanese hoofdstad opnieuw een grote brand uitgebroken. Op livebeelden van de Libanese televisie waren vlammen en dikke zwarte rookwolken te zien.

Bekijk hier de eerste beelden van de brand (tekst gaat daarna door):

Videospeler inladen...
EPA

Voorlopig is geen sprake van gewonden. Wel hadden inwoners last van kortademigheid.

Velen raakten in paniek, want het trauma van de explosie van amper vijf weken geleden is nog volop aanwezig. Werknemers renden weg uit de getroffen zone, en sommige inwoners van de door de eerdere explosie -die werd veroorzaakt door brand in silo's-  getroffen wijken, reden halsoverkop weg uit de stad.

"Er wordt ons geen pauze gegund", schrijft mensenrechtenactiviste Aya Majzoub (Human Rights Watch) op Twitter. En: "Als de explosie je niet heeft gedood, zullen de schadelijke lucht en de rook je verstikken."

De haven en een groot deel van de stad is verwoest door de explosie van 4 augustus, waarbij zeker 190 mensen om het leven kwamen. Meer dan 6.000 anderen raakten gewond. Die ontploffing werd veroorzaakt door grote hoeveelheden ammoniumnitraat, die jarenlang onzorgvuldig opgeslagen lagen in de haven.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen