Congolese Nobelprijswinnaar Mukwege krijgt VN-bescherming na doodsbedreigingen

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, Nobelprijswinaar voor de Vrede in 2018, krijgt bescherming van de veiligheidstroepen van de Verenigde Naties na doodsbedreigingen. De VN-vredesmacht voor Oost-Congo heeft opnieuw zijn intrek genomen in het door Mukwege opgerichte ziekenhuis in Bukavu.

Denis Mukwege heeft al weken te maken met bedreigingen, na uitspraken over het voortdurende geweld op burgers in het oosten van Congo, dat al jarenlang wordt geteisterd door de wreedheden van verschillende milities.

Mukwege is actief in het gebied. In 1999 richtte hij in Bukavu het Panzi-ziekenhuis op, waar al ruim 60.000 vrouwen en kinderen werden verzorgd die het slachtoffer werden van seksueel geweld.

In juli liet Mukwege zich scherp uit over een bloedbad dat werd aangericht in Kipupu, een dorp in Zuid-Kivu, aan de grens met Rwanda. Hij pleitte ook voor de oprichting van een internationaal straftribunaal om de ernstige misdaden van de voorbije 20 jaar tegen burgers te berechten.

Voor de bedreigingen aan het adres van Mukwege wordt vooral gekeken in de richting van Rwanda. Mukwege wil immers al langer een ernstige opvolging van het Mapping Report, een verslag van de VN over het zware geweld in Oost-Congo tussen 1993 en 2003. Daarin wordt onder meer Rwanda met de vinger gewezen voor zware mensenrechtenschendingen in Congo.

De voorbije weken nam de druk op de VN toe om Mukwege bescherming te bieden. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vroeg vorige week om "dringende en concrete maatregelen" om hem te beschermen.

Op Twitter liet Mukwege weten dat VN-soldaten hun intrek hebben genomen in het door hem opgerichte ziekenhuis in Panzi. De VN-vredestroepen waren daar eerder present, maar moesten in mei vertrekken doordat er een corona-uitbraak was bij de vredesmacht. 

Meest gelezen