AFP or licensors

Diana Rigg overleden, ster van tv-reeks "The Avengers" en "Game of thrones"

De Britse Diana Rigg speelde geheim agente Emma Peel in "The Avengers", trouwde als enige vrouw ooit met James Bond en schitterde als Olenna Tyrell in "Game of thrones". Ze is 82 jaar geworden.

In "The Avengers", in het Nederlands "De wrekers", speelde Diana Rigg de stijlvolle geheim agente Emma Peel, naast haar collega en partner John Steed, every inch a gentleman met bolhoed en paraplu, vertolkt door Patrick McNee. De reeks was ook bij ons te zien op tv. In de opvolger "The New Avengers" kwam actrice Joanna Lumley op de proppen. En in 1998 was er de film "The Avengers", met Uma Thurman als Emma Peel en Ralph Fiennes als John Steed.

Diana Rigg had de eer de enige vrouw ooit te zijn die met James Bond trouwde, zij het dat het huwelijk geen lang leven beschoren was. Het gebeurde in de zesde Bondfilm "On Her Majesty’s Secret Service" uit 1969. Rigg speelde toen de rol van Teresa di Vincenzo of Tracy en George Lazenby die van geheimagent 007.  

Op latere leeftijd schitterde Diana Rigg als de sluwe grootmoeder Olenna Tyrell, de "Queen of thorns" met de messcherpe tong in de succesvolle tv-reeks "Game of thrones". Naar eigen zeggen vond ze slechteriken zoveel interessanter om te spelen.

Dame Diana Rigg was ook te zien in de tv-reeks "Victoria". Maar ze begon haar carrière in het theater, waar ze lang verbonden was aan de Royal Shakespeare Company. Volgens toneelauteur Tom Stoppard was ze "de mooiste vrouw in de kamer, maar tegelijk een harde werker met opgestroopte mouwen en een lach voor iedereen. Een schitterend talent." Ze won meerdere theater- en filmprijzen.

Meest gelezen