Videospeler inladen...

Drie doden bij hevige bosbranden in Californië, de staat Oregon vreest een rampscenario

Bij de bosbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn drie mensen dood teruggevonden. Daarmee komt het totale dodental op elf. In de regio op zo'n 300 kilometer ten noorden van San Francisco, zijn meer dan 60.000 mensen geëvacueerd, honderden gebouwen zijn beschadigd of helemaal afgebrand. Ook in de aangrenzende staat Oregon, meer naar het noorden, woeden grote bosbranden en wordt gevreesd voor een rampscenario.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de ongeziene bosbranden (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De sheriff van Butte County, ten noordoosten van San Francisco, zegt dat twee mensen dood zijn teruggevonden op één plaats, het derde slachtoffer werd elders gevonden en had proberen te vluchten voor het vuur. Het slachtoffer werd vlak bij zijn of haar auto teruggevonden.

In totaal zijn er nu al elf doden gevallen door de bosbranden in Californië. Dit jaar brandde al 2,3 miljoen hectare bos af in de Amerikaanse staat. De bosbranden zijn ongezien. Op dit moment woeden er tientallen tegelijk. 

In de regio Butte County zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen of geëvacueerd. Honderden gebouwen zijn beschadigd of helemaal afgebrand.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Een dikke laag rook versluiert de Golden Gate Bridge in San Francisco, Californië. De lucht in de stad kleurt oranje door de bosbranden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ook in Oregon en Washington

Ook de aangrenzende staat Oregon, ten noorden van Californië, wordt geteisterd door bosbranden. Gouverneur Kate Brown waarschuwt voor een rampscenario: "Dit zou het grootste verlies van mensenlevens en eigendommen kunnen zijn door natuurbranden in de geschiedenis van onze staat."

In Oregon zijn er tot nu toe twee doden bevestigd: een 12-jarige jongen en zijn oma.

Ook in de staat Washington, nog meer naar het noorden, brandt het. Dat is ongewoon, gezien het frissere klimaat daar. Er viel al zeker een dode: een eenjarig jongetje. Zijn ouders liepen ernstige brandwonden op terwijl zij een inferno probeerden te ontvluchten. Volgens gouverneur Jay Inslee brandde er de voorbije 24 uur meer dan dubbel zoveel hectare land af als tijdens heel vorig jaar in zijn staat.

Ook in negen andere staten in het westen van de VS zijn er bosbranden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Valerie Trouet is dendroklimatologe en bestudeert de geschiedenis van de bosbranden in Californië. Bekijk hier het gesprek met haar in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen