Eerste Leuvense elektrische bus voorgesteld: "Veel aangenamer dan de dieselvariant"

Vanochtend zijn in Leuven de eerste elektrische bussen van De Lijn voorgesteld door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Vanaf deze maand rijden er in Leuven zes volledig elektrische bussen op het traject van lijn 2, Kessel-Lo – Heverlee.

De ingebruikname kadert in het klimaatplan van de stad. Tegen 2025 moeten alle bussen van de Lijn in Leuven elektrisch rijden, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A): "Dit zijn de eerste zes bussen en die zullen ook nauwgezet opgevolgd worden om te kijken of dit is wat we willen, en of ze doen wat we van hen verwachten. De bedoeling is dan dat in de volgende jaren en ten laatste tegen 2025, alle bussen elektrisch worden in onze stad."

De bus rijdt veel rustiger, heel anders dan de dieselbus die ik gewend ben
Willy Beckers, chauffeur De Lijn

Willy Beckers is een van de chauffeurs die met de nieuwe elektrische bussen mogen rijden. En hij is helemaal verkocht: “De bus rijdt veel rustiger, heel anders dan de dieselbus die ik gewend ben. Maar eens je de knepen onder de knie hebt, is het veel rustgevender om met een elektrische bus te rijden. De bus is ook veel vlotter, stiller en veel zachter, en het optrekken en het remmen gaat ook veel aangenamer.”

Meest gelezen