Nicolas Maeterlinck

Formatie in tijden van corona en quarantaine: onderhandelaars akkoord over hoe het verder moet, maar zeggen nog niets

De zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen, hebben vanmiddag bekeken of de regering-Wilmès II enkele weken langer in volle bevoegdheid kan aanblijven. Door de coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) en de quarantaine voor de onderhandelaars wordt de formatieagenda volledig overhoopgegooid. VRT NWS verneemt dat de regering-Wilmès twee weken langer zou verder werken en dat enkele dagen na 18 september een nieuwe formateur zou worden aangeduid.

De formatie van de Vivaldicoalitie van PS, SP.A, MR, Open VLD, CD&V, Ecolo en Groen lijkt onderhevig aan de wet van Murphy: alles wat verkeerd kan gaan, lijkt ook mis te lopen. Maandag was er al vertraging door een relletje met CD&V-voorzitter Joachim Coens, en dinsdag strooide het nieuws over de besmetting van Egbert Lachaert roet in het eten. 

Het probleem is de deadline van 17 september voor de vorming van een nieuwe regering. Omdat alle onderhandelaars tot 18 september in quarantaine moeten blijven, lijkt die datum niet langer haalbaar. Bovendien was het de bedoeling dat preformateurs Lachaert en Rousseau morgen naar de koning zouden gaan om verslag uit te brengen over hun vorderingen. In dat scenario zou koning Filip wellicht morgen een formateur hebben aangeduid. Ook dat zal nu anders verlopen.

Een regering vormen zonder één keer fysiek samen te komen, lijkt mij wel héél sterk

Preformateur Conner Rousseau (SP.A)

Vanmiddag hebben de onderhandelaars digitaal de koppen bij elkaar gestoken. "In elk geval kunnen wij niet fysiek samenkomen voor 18 september, en een regering vormen zonder één keer fysiek samen te komen, lijkt mij wel héél sterk", zei preformateur Conner Rousseau (SP.A) vanmorgen in "De ochtend".

De regering-Wilmès had in maart voor zes maanden het vertrouwen gekregen van de Kamer, tot 17 september dus.

Moet Wilmès dan inderdaad het vertrouwen van de Kamer vragen? De preformateurs gaan morgen eerst digitaal met de koning overleggen en pas daarna zullen ze eventueel bekendmaken hoe het formatiegewijs verder moet. VRT NWS verneemt dat Wilmès twee weken langer zou mogen blijven met volheid van bevoegdheden. De opdracht van de preformateurs zou na de fysieke vergadering van 18 september met enkele dagen worden verlengd, en daarna zou een formateur worden aangeduid.

Gisteren had Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet bij Bel-RTL al gezegd dat voor wat hem betreft kan worden geschoven met de deadline. Het kabinet van premier Wilmès heeft ook al aangegeven dat de vertrouwensstemming kan worden uitgesteld als daarvoor een meerderheid in de Kamer wordt gevonden.

Meest gelezen