Gastgemeente voor de Week van de Belgische Mode 2020 wordt… Tessenderlo: “Niet meteen dé modestad bij uitstek, maar het is er leuk winkelen”

De Week van de Belgische Mode kiest dit jaar Tessenderlo als gastgemeente. Met de themaweek wil de Mode Unie lokale handel en Belgische merken in de kijker zetten. En dat is iets waar Tessenderlo volgens de organisatie in uitblinkt.

Tessenderlo wordt een beetje de modegemeente van het jaar, als gastgemeente van de Week van de Belgische Mode. Dat lijkt nogal een onverwachte keuze van Mode Unie, maar er is wel over nagedacht. “Tessenderlo is niet meteen dé modestad bij uitstek, maar dat is ook helemaal niet nodig”, vertelt Chiel Sterckx van Mode Unie, niet geheel toevallig zelf een Looienaar. “We willen Belgische mode toegankelijker maken en de Belg weer fier laten zijn op hun eigen merken. Dat hoeft zeker niet “high fashion” te zijn. Tessenderlo gaat dat met fierheid uitdragen.”

De gemeente is een winkeldorp. Ze zetten met succes in op lokale handel. Zowel met de inrichting van het centrum als het gratis parkeerbeleid. Dat maakt het leuk winkelen in Tessenderlo. Je kan daar gezellig en lokaal Belgische mode kopen.”

Tessenderlo is niet heel groot, maar heeft inderdaad wel heel leuke winkels

Caroline Van Espen van kledingwinkel Anna & Julia

Het nieuws werd met verrassing onthaald bij de winkeluitbaters van Tessenderlo. Zo ook bij Caroline Van Espen, uitbaatster van kledingwinkel Anna & Julia. “Dat was inderdaad best wel verrassend om te horen”, vertelt ze. “Tessenderlo is niet heel groot, maar heeft inderdaad wel heel leuke winkels. Wij hebben ook onze eigen collectie, met een minimum aantal stuks. Zo wordt er geen massaverkoop gedaan, en daar komen mensen nog graag fysiek voor naar de winkel.”

De extra publiciteit is welkom voor de Looise kledingwinkels. “Corona was voor iedereen een moeilijke periode. Wij zijn wel snel in actie geschoten en hebben veel gepromoot op sociale media. We moesten laten weten dat we er nog waren.”

De Week van de Belgische Mode start op zaterdag 10 oktober.

Meest gelezen