Gentse huurprijzen stijgen aan sneltempo

De huurbarometer van de immosector is de afgelopen twee jaar in Gent fors gestegen. De vraag is groter dan het aanbod, en dus moet de kandidaat-huurder niet alleen snel zijn, maar ook meer betalen.

De cijfers in de deelgemeenten stijgen ook maar de huurprijzen in het centrum van de stad zijn aan een steile klim bezig. Voor een rijwoning betaal je gemiddeld 879 euro tegenover 779 twee jaar geleden. Plus 100 euro dus. Voor appartementen gaat het gemiddelde van 746  naar 811 euro. Toch ook nog plus 65 euro.

Een zoektocht naar een huurwoning in Gent is een slooptocht voor de zenuwen zegt Kristoph Thys van CIB, de koepel van immomakelaars: "Als je niet dagelijks voor je computer zit op zoek naar een huurwoning en je bent er niet als de kippen bij als een woning op de markt komt, dan grijp je ernaast. Zo eenvoudig is het."

Verhuurders varen er wel bij

De huurmarkt bestaat voor het grootste deel uit appartementen. Mensen met een kapitaal investeren liever niet in een huis. "Heel vaak als een investeerder moet kiezen tussen een nieuwbouw appartement of een woning waar nog werk aan is, want die twee zitten in dezelfde prijsklasse, dan kiezen mensen voor een nieuwbouwappartment", zegt Thys. "Het betekent 20 jaar geen zorgen, het is volledig conform, en je vindt er ook een huurder voor." 

"Een investeerder klinkt als een exotisch begrip. Mensen denken vaak dat dat grote bedrijven zijn", zegt Thomas Pieters van Vicus, vastgoedmakelaar gespecialiseerd in gerenoveerde woningen. "Maar het zijn vaak mensen die gespaard hebben en hun geld willen beleggen in vastgoed. Ze zijn zelfs vaak bereid om te investeren in een woning, maar het is geen evidente keuze."

"Woningen worden tegenwoordig op een zeer strenge ecologische manier gerenoveerd", zegt Pieters. "Je kan daar niet van afwijken. Er zijn normen voor isolatie, verwarming, beglazing en elektriciteit waardoor renoveren zeer duur is. De bereidheid is er, maar het kapitaal is er niet altijd."

Hoe prijzen binnen de perken houden?

Vast staat dat er geen pasklare oplossing is. Al jaren is er sprake van meer sociale woningen om de marktprijzen te drukken, maar dat lukt voorlopig niet. De immosector denkt dat een degelijke steun voor wie een huurwoning wil renoveren, dus niet enkel een isolatiepremie, een stap in de goede richting is. Thomas Pieters denkt dan weer aan een fonds dat zowel huurder als verhuurder zekerheid biedt, kan helpen.

Schepen van Wonen in Gent, Tine Heyse, wil over twee weken haar beleidsnota voorstellen. Ze belooft dat de focus volledig op de huurmarkt zal liggen. Maar het probleem overstijgt de stad. Ook elders zitten de huurprijzen in de lift, en de lonen stijgen vooralsnog niet evenredig. "Het is dus ook een werk voor de Vlaamse overheid en de Vlaamse bouwmeester", meent Thomas Pieters.  

 

kasto80

Meest gelezen