Videospeler inladen...

Hoe ze over de taalgrens naar Vivaldi-regering kijken: "Veel mensen opgelucht dat er een wat linksere regering komt"

Anderhalf jaar na de val van de regering-Michel is er weer een volwaardige regering in de maak. De kritiek in Vlaanderen van de rechterzijde is oorverdovend. Is dat in Wallonië anders? Voor een stuk wel, maar tegelijkertijd ook niet. De ontgoocheling in de politiek is er niet zo anders dan in Vlaanderen. VRT NWS sprak met een aantal Franstalige stemmen in het debat. 

Nee, de Vivaldi-regering is er nog niet, ook al was het eigenlijk de bedoeling om vrijdag uit de startblokken te schieten. En dat is niet alleen vanwege COVID-19, dat de werkzaamheden vertraagt. De oprisping van CD&V-voorzitter Joachim Coens verraadde het al: er moet nog stevig aan het vertrouwen gewerkt worden wil deze coalite met enige kans op succes starten. En er moet natuurlijk nog een premier gevonden worden. 

We hebben nooit dichter bij een volwaardige regering gestaan sinds de N-VA eind 2018 de stekker uit de regering-Michel trok, en toch leidt dat nog niet tot spontane vreugdedansen. Daarvoor is er de voorbije maanden te veel gebeurd en heeft het té lang geduurd. In Vlaanderen is het enthousiasme beperkt, ook al omdat de Vlaamse partijen maar blijven hameren op die minderheid aan Vlaamse zijde. 

Maar is het sentiment in Wallonië dan zo anders? Misschien wel. Bernard Demonty, de chef politiek van de krant Le Soir, wijst op de wiskundige werkelijkheid. “De mensen zijn blij dat we een regering hebben. Ook paarsgeel was goed geweest. Maar als je kijkt naar de verkiezingsuitslag in Franstalig België, dan is het logisch dat veel mensen opgelucht zijn dat er een wat linksere regering komt.”

Je hoeft geen opiniepeiler te zijn om vast te stellen dat het schouwspel in Franstalig België tot net hetzelfde ongenoegen leidt als in Vlaanderen.

Maar je hoeft geen opiniepeiler te zijn om vast te stellen dat het schouwspel in Franstalig België tot net hetzelfde ongenoegen leidt als in Vlaanderen. De verkiezingsuitslag gaat er weliswaar naar links, maar de mensen zijn er met net dezelfde thema’s bezig – migratie, sociale zekerheid, belastingen, klimaat en het milieu – en willen daar oplossingen voor.

“Politiek heeft me altijd geïnteresseerd, maar kun je dit nog politiek noemen?”, vraagt Ibrahim Ouassari zich af. De man is een Molenbeekse ondernemer, die met bedrijven als Crowdfly en Molengeek in de IT-industrie werkt en vooral ook opleidingen verzorgt voor jongeren in Molenbeek of – pakweg – Borgerhout. “Er zijn zo veel uitdagingen: werk, gezondheid, nu met de coronacrisis, opleiding, onze digitale achterstand, klimaat. Noem maar op. Maar er gebeurt niets mee, en dat ongoochelt me wel.”

Volgens Bernard Delvaux, de ceo van Sonaca uit Charleroi, dat met 4.500 werknemers wereldwijd vliegtuigonderdelen bouwt en uitgroeide tot een van de paradepaardjes van de Waalse economie, was het dringend tijd dat er een regering met volle bevoegdheden komt. “De regering neemt al een paar maanden geen beslissingen meer, terwijl we toch in een sanitaire en economische crisis zitten. Voor mij is het belangrijk dat de Vivaldi-regering de ondernemingen naar waarde schat en een relanceplan op gang schiet.”

Maar er zijn natuurlijk nog een pak problemen voor die Vivaldi werkelijkheid wordt. Demonty wijst op de verschillen in aanpak tussen Open VLD en PS, op de moeilijkheid van de economische relance en voorspelt dat de regering niet lang in het zadel blijft als het wantrouwen niet weg gemasseerd wordt. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Twee van de zaken die nog voor spanning zullen zorgen zijn het verzet van CD&V tegen de uitgebreidere regeling voor abortus en de eis van CD&V tot een regionalisering van onder meer de gezondheidszorg. Hoe kijken ze daar in Wallonië naar? Toch wel wat anders dan in Vlaanderen. Hier zijn bijvoorbeeld de drie grootste partijen – N-VA, Vlaams Belang en CD&V – tegen de nieuwe abortusregeling en blijft de vraag om een regionalisering. 

Maar abortus, dat zegt Sylvie Lausberg, historica en ook voorzitster van de Franstalige vrouwenraad, is toch een kwestie die in het parlement geregeld moet worden – waar er een meerderheid is voor de uitbreiding. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

En een staatshervorming, zo denkt Delvaux, is niet echt nodig. Hij pleit eerder voor een hervorming van het electorale systeem. 

Videospeler inladen...

Als het niet zou lukken, doemt daar meteen het spook van vervroegde verkiezingen op, met een – zo voorspellen de peilers – nog grotere score voor de partijen aan de rechterzijde. En dat is toch een schrikbeeld, zegt Demonty. “De mensen zien natuurlijk ook de peilingen. En het communautaire thema leeft, dus ze zijn bang voor de toekomst van België.” 

Mensen zijn niet bang voor vervroegde verkiezingen. Waar mensen wakker van liggen, dat is COVID of hun job.

Bernard Delvaux, ceo Sonaca

Volgens Thomas Bouillon, student handelsingenieur en studentenvertegenwoordiger aan de Naamse universiteit, is er echter geen reden om bang te zijn. “Een goede oppositie kan ook heilzaam werken, op voorwaarde dat ieders belangen beschermd zijn en dat er overleg is.” Lausberg denkt dat niemand bang hoeft te zijn van verkiezingen. “Verkiezingen zijn de basis van de democratie.” En Delvaux, die denkt dat niemand er echt wakker van ligt. “Waar mensen wakker van liggen, dat is covid of hun job.  Mensen aan beide kanten van de taalgrens verwachten dat ze nu gegidst worden.” 

Videospeler inladen...

Meest gelezen