Kaat Pype

Hotelschool Ter Duinen in Koksijde trekt aan alarmbel: "Coronacrisis kost ons bijzonder veel geld"

Hotelschool Ter Duinen in Koksijde trekt aan de alarmbel, omdat de coronacrisis een gat slaat in hun begroting. Ze moeten investeren in handgels en mondmaskers en dat kost veel geld. Volgens de koepel van het katholiek onderwijs zal er voor alle scholen bijkomend ruim 14 miljoen euro nodig zijn om de begroting van vorig schooljaar te doen kloppen.

Ook in het internaat van hotelschool Ter Duinen in Koksijde hebben ze heel wat extra kosten. "Dat gaat van handgels tot stickers met bewegwijzering en extra poetsbeurten", zegt Arnold Stroobant, de beheerder van het internaat. Elk schooljaar verblijven er 300 leerlingen intern op de hotelschool. Per jaar kost dat 2.800 euro. Een flink deel van dat geld hebben ze ondertussen moeten terugstorten aan de ouders, omdat niet alle internen na de lockdown zijn mogen terugkeren naar de school. "Dat zijn allemaal onvoorziene kosten", zegt Stroobant. "Die inkomsten hadden we nochtans nodig om bijvoorbeeld leningen voor infrastructuurwerken af te betalen."

14 miljoen euro

Volgens de koepel van het katholiek onderwijs zal er voor alle scholen bijkomend ruim 14 miljoen euro nodig zijn om de begroting van vorig schooljaar te doen kloppen. "De vaste kosten zijn altijd blijven doorlopen en daarbovenop hadden we ook extra kosten door corona", gaat de internaatbeheerder van hotelschool Ter Duinen voort. "En de inkomsten? Die daalden drastisch. We zitten nu dus met een serieus gat in onze begroting. Natuurlijk hebben we een beetje reserve, maar die reserve hebben we nu nodig om open te kunnen blijven. Stel dat er een tweede lockdown komt, dan zitten we serieus in nood. Zo'n situatie mag zich dus absoluut niet herhalen."

Meest gelezen